Part Forana 12/02/2019

Col·lectius de sis municipis criden a convocar consultes per triar entre monarquia i república

Les consultes ciutadanes es faran en dos caps de setmana: el 30-31 de març a Valldemossa i el 6-7 d’abril a Artà, Esporles, Pollença, Porreres i Santa Margalida

Ara Balers
2 min
Imatge recurs.

PalmaEls col·lectius socials de sis municipis de Mallorca (Artà, Porreres, Esporles, Pollença, Valldemossa i Santa Margalida) han fet pública aquest dimarts la seva intenció de fer una consulta ciutadana sobre la tria entre monarquia i república i conviden altres municipis a sumar-se a la iniciativa.

En principi, les consultes ciutadanes proposades per aquests grups socials i polítics es faran en dos caps de setmana consecutius: el 30-31 de març a Valldemossa i el 6-7 d’abril a Artà, Esporles, Pollença, Porreres i Santa Margalida.

"Feim una crida a les organitzacions locals de tots els municipis de Mallorca perquè se sumin a aquesta iniciativa democràtica i organitzin consultes ciutadanes similars en una de les dues dates proposades", expliquen en una nota, a través de la qual es convida els majors de 16 anys a participar-hi.

Els col·lectius signants del comunicat són: Alternativa per Artà, Assemblea Popular de Porreres, Ateneu Popular d’Esporles, L’Ateneu de Pollença, La Valldemossa que Volem, S’Ateneu de Santa Margalida i Unió d’Independents d’Artà.

Els col·lectius convocants recorden que "els 'pares de la Constitució' senzillament varen incloure la monarquia borbònica dins el text constitucional tot sabent que la població difícilment rebutjaria un text que ampliava de manera important els seus drets i llibertats. I, efectivament, la Constitució va ser aprovada en el referèndum del 6 de desembre de 1978. Aquest dèficit democràtic original continua vigent en la mesura que els diferents governs de l’Estat dels darrers 40 anys mai no han volgut demanar a la població espanyola quin model d’estat prefereix".

Des d'aquests grups socials es considera que "les ciutadanes i ciutadans de l’estat espanyol tenim dret a ser consultats sobre el model d’estat que volem. Tenim dret a decidir en un referèndum vinculant si volem viure en un regne o en una república. És per això que volem visibilitzar i posar sobre la taula la qüestió del model d’estat, una qüestió que ja fa massa anys que 'el règim del 78' s’esforça a mantenir fora del debat públic".

Amb l'objectiu de "donar la màxima visibilitat a aquest debat públic i al nostre dret de decidir" es fa una crida a les organitzacions locals de tots els municipis de Mallorca "perquè se sumin a aquesta iniciativa i organitzin consultes ciutadanes similars en les dates proposades".

En aquest sentit i per tal d’assegurar "la coordinació i la unitat d’acció en l’àmbit de Mallorca", el grup convocant demana als municipis interessats a organitzar una consulta ciutadana que es posin en contacte amb ell a través de l’adreça electrònica consulta2019mallorca@gmail.com.

stats