Part Forana 23/10/2020

Coalició per Mallorca, la nova formació que pot perjudicar El Pi

La federació assegura que entre 15 i 20 partits independents de l’illa s’hi han adherit

Tomeu Riera
2 min
Coalició per Mallorca, la nova formació que pot perjudicar El Pi

El Pi podria veure minvat el seu pes polític a la Part Forana a causa del naixement de Coalició per Mallorca, una federació que aglutinarà partits independents de l’illa i que es presentarà el pròxim novembre. El batle de Santa Margalida (Convergència) i exsecretari d’UM, Joan Monjo, serà un dels pesos pesants dins la nova formació i ha assegurat que ja hi ha entre 15 i 20 partits independents que han confirmat que s’hi adheriran, encara que no ha volgut donar noms concrets.

Un altre dels polítics que es podrien integrar dins la coalició és l’exbatle de Manacor amb el PP i ex-número tres d’El Pi, Toni Pastor. Pastor ha explicat a l’ARA Balears que encara no té decidida l’adhesió i que està centrat en la seva feina, però fonts de Coalició per Mallorca indiquen que serà un dels polítics rellevants que en formaran part. El manacorí està afiliat a El Pi i assegura que, en cas d’entrar a formar part de la nova formació, no té per què donar-se de baixa. No obstant això, fonts d’El Pi han recordat que “la normativa del partit diu que no hi pot haver cap doble afiliació si no se signa un conveni”. “Estam en democràcia i Antoni Pastor farà el que consideri”, afegeixen.

Dins el partit regionalista, les opinions són diverses. Per una banda, hi ha fonts que apunten que no hi ha gens de preocupació. A més, neguen cap possibilitat d’integrar-se a Coalició per Mallorca. “El Pi ja té el seu partit, amb una ideologia i un espai clar”, diuen. Però altres fonts creuen que la creació d’aquesta formació “és preocupant perquè fracciona encara més el vot”, després que les eleccions passades ja fossin “complexes” per la proliferació de partits. El president d’El Pi, Antoni Amengual, comenta que “en alguns municipis tenim acords amb partits independents i de moment no sabem res d’això”. “Queda molt de temps per a les eleccions i ja veurem si ens afecta o no”, afegeix.

En les eleccions autonòmiques del 2019, El Pi va aconseguir el 7,34% dels vots. Va quedar en setena posició amb 31.280 vots i va aconseguir tres escons en el Parlament. Aquests resultats varen suposar una davallada en relació amb els comicis del 2015, quan foren la cinquena formació amb 34.060 vots, encara que varen aconseguir el mateix nombre d’escons. Ara, el naixement de Coalició per Mallorca podria perjudicar El Pi, que, a més a més, arrossega la divisió interna que va provocar la dimissió de Jaume Font com a president del partit el febrer passat i que el relleu de Toni Amengual el mes de juny no va poder resoldre.

No obstant això, Coalició per Mallorca va subratllar divendres, mitjançant una nota de premsa, que no ve a “suplir ni a substituir cap altra formació política”. En el comunicat, es defineix com “una organització de caire municipalista, insularista, transversal, integradora i de centralitat ideològica i social que vol situar-se en l’espectre de la moderació política”. De moment, la formació ja té un esborrany dels estatuts, en el qual s’estipula que els representants que formin part dels òrgans de govern no es podran presentar a les candidatures.

stats