Part Forana 09/07/2018

Coes a Formentor, el primer dia de restricció de trànsit cap al far

Durant juliol i agost, uns 3.500 vehicles deixaran de contaminar la península, que guanya en sostenibilitat

M. Barceló
2 min
El conseller Pons explicant el nou servei de bus llançadora als peus del Far de Formentor.

PollençaEl far de Formentor tindrà menys fum aquest estiu, així que guanyarà en sostenibilitat. L'acord entre les administracions (l'Ajuntament de Pollença, la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat, la Direcció General de Trànsit de la Guàrdia Civil, l'Autoritat Portuària i la Conselleria de Territori del Consell de Mallorca), ha permès la posada en servei d'un bus llançadora, entre les 10 i les 19 hores, horari en què es restringeix el trànsit i només hi podran accedir bicicletes, residents i transport públic.

Durant la primera jornada s'ha creat una coa quasi quilomètrica a migdia, a la bifurcació entre l'accés a la platja i la carretera a al far Formentor. No obstant això, la tranquil·litat que s'han trobat els ciclistes en els 11 km des de la platja fins al cap de Formentor i els usuaris del busos llançadora, feia el trajecte més atractiu, un cop eliminada la massificació del trànsit, i els espais naturals de la península han resultat fins i tot més idíl·lics.

La línia s'ha obert aquest segons dilluns de juliol i acabarà el 31 d'agost. Fins ara, el far suportava l'arribada de 3.500 vehicles lleugers i pesants al dia, a més d'uns 500 ciclistes, cosa que afegeix més perillositat a un trànsit massificat en una carretera extremament complicada per l'orografia de tot l'entorn.

Coa de quasi un kilòmetre per accedir a Formentor, on es prohibia accedir a la carretera del Far.

El conseller de Mobilitat, Marc Pons, ha dit que estam davant una prova de dos mesos i que, el 2019, "en funció dels resultats", es podria perllongar el període de restricció del trànsit. "A partir d'avui, l'accés a cala Murta i a cala Figuera guanya en seguretat", ha afegit el batle de Pollença, Miquel Àngel March, que ha avançat que el servei s'haurà d'anar adaptant a la demanda.

Més seguretat i més conservació

La directora general de Trànsit, Francisca Ramis, ha destacat que l'objectiu "és millorar la fluïdesa i la conservació de la zona" i que des del punt de vista operatiu la restricció "és la millor solució". La consellera de Territori del Consell, Mercedes Garrido, ha remarcat que el servei de bus arriba gràcies a la insistència de l'Ajuntament de Pollença.

La línia de bus llançadora té nou freqüències (amb tres aturades en 20 km) des de la nova estació de busos del Port de Pollença i quinze (amb una aturada) des de la platja de Formentor. El preu únic del bitllet de bus és de 1,55 euros.

stats