Publicitat
Publicitat

FELANITX

El castell de Santueri s'obrirà al públic a partir de febrer

Propietat i Consell asseguren que s'hi durà a terme un pla d'excavacions

Tres anys després que s'iniciàs el projecte de consolidació i recuperació del castell roquer de Santueri (Felanitx), el propietari i el Consell de Mallorca han anunciat que s'obrirà al públic al febrer. Tot i això, tal com confirmà Xim Vidal, el propietari, encara s'ha de definir l'horari d'obertura i el preu, que indicà que serà "similar" a altres llocs d'interès cultural i turístic de l'illa.

La fortificació ha estat objecte d'una restauració i de la creació d'un itinerari de visita turística. Rafel Balaguer, arquitecte membre del grup multidisciplinari que ha supervisat les feines, explicà que s'ha elaborat una ruta amb onze punts clau, que estaran identificats amb un codi QR. La informació es completarà amb un web, que tindrà aplicació per a mòbils i que ja es pot visitar a l'adreça www.santueri.org.

Pla d'excavacions i restauracions

Balaguer i el vicepresident del Consell de Mallorca, Joan Rotger, qui encapçalà la visita institucional, asseguraren que està previst que el castell sigui objecte d'un pla d'excavacions i restauracions. No en concretaren el finançament i el castell no té cap partida específica en els pressupostos de la institució insular. Segons indicà la propietat, els doblers que es recaptin amb les entrades serviran per sufragar-ne els costos. De moment, es preveu una intervenció arqueològica el mes de juliol a l'entrada.

Pel que fa a les tasques de consolidació fetes fins ara, han costat 600.000 euros, aportats per la propietat, i s'han fet amb l'objectiu d'aturar la degradació del castell. Entre altres actuacions, s'ha consolidat el mur de l'entrada i s'ha restaurat la cúpula de la torre de l'homenatge. Més endavant s'hi duran a terme altres feines, com la recuperació dels valuosos grafits de l'aljub principal, que recrearien les naus de les tropes de Jaume I, amb els escuts de les cases que hi participaren.

Bastió, degradat i espoliat

Fa més d'una dècada que es reclama la conservació d'aquest bastió, molt degradat i espoliat; i la seva obertura al públic. És habitual veure turistes a la porta del castell, que encara està tancada. En la visita institucional, alguns aprofitaren per entrar al recinte.

El castell de Santueri s'aixeca sobre un turó de 408 metres i està documentat des de la conquesta catalana (1229). Això no obstant, hi ha restes que indiquen que la zona ja va ser ocupada molt abans, segurament per la seva situació privilegiada, des d'on es domina bona part de la costa de Llevant i es veuen Cabrera i tot el Pla de Mallorca.

Etiquetes

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 24/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF