ECONOMIA
Part Forana 29/06/2019

La capital del Pla obre pas al turisme d’interior amb tres hotels nous

Els establiments, juntament amb el pioner Sa Plaça, sumaran 80 llits i es presenten com un revulsiu per a tota la xarxa del comerç de Petra

Miquel Barceló
3 min
La capital del Pla obre pas al turisme d’interior amb tres hotels nous

PetraEl turisme es va assentant als pobles interiors que fins fa pocs anys vivien d’esquena a la reconversió de la zona costanera, que per a uns suposa una font de riquesa i la pèrdua de la fesomia i del patrimoni natural per a altres. L’esclat del lloguer vacacional està actuant de pont entre el turisme de masses, que omple la vorera de mar, i el turisme d’interior, que troba espai en la reforma i recuperació de grans casals dels centres.

Aquest fenomen ha arribat de ple a Petra, la capital de la comarca del Pla de Mallorca, que en pocs mesos passarà de tenir un petit hotel a tenir-ne quatre. Tres grans casals del centres històric seran restaurats i condicionats per acollir visitants que fugen de la massificació. L’atractiu que ofereix Petra es difon amb el cicloturisme, que té en aquesta vila un punt de pas i avituallament obligatori en les nombroses rutes que arriben a les mans de molts visitants. Aleshores, el cicloturisme també ha actuat de plataforma de divulgació del patrimoni cultural i gastronòmic local.

Dels tres projectes d’hotel, el situat a la cantonada dels carrers de Manacor i del Pou, promogut pel Casal de Ciutadella S.L., és el que està més avançat. Està previst que disposi de 20 places. D’altra banda, l’empresa Can Fluixà Explotacions Turístiques S.L .té presentat un projecte de reforma d’un gran casal al carrer de la Font, també d’unes 20 places. Segons fonts d’Urbanisme de l’Ajuntament, el tercer projecte, encara en fase de redacció, preveu restaurar Can Fiol, un conjunt senyorial amb clastra, a la cantonada del carrer Major amb el carrer del Sol, amb capacitat per a 30 places.

El tres hotels se sumaran a l’hotel Sa Plaça, el pioner en aquest tipus d’establiments, que té tres habitacions dobles. Ubicat a la plaça de Ramon Llull i amb vistes a la plaça de Juníper Serra, és un dels punts de trobada dels milers de cicloturistes que passen per Petra els mesos de primavera. D’aquesta manera, a curt termini, el poble tindrà una oferta hotelera de 80 places.

Petra té la ruta de sant Juníper Serra (amb la casa natal i el museu), el convent de Sant Bernadí, l’església gòtica de Sant Pere i l’esplèndida ermita del puig de Bonany com a grans reclams culturals. També una bona oferta gastronòmica amb cinc restaurants i cellers, nombrosos bars amb menjars típics i tres cellers de prestigi: Miquel Oliver, Can Coleto i Galmés i Ferrer, la factoria de fruits secs Bonany; una bona xarxa de cicloturisme, i, sobretot, una fisonomia de poble d’interior que ha mantingut rebutjant l’explosió constructiva de nous habitatges, que han patit molts dels pobles veïns, esdevinguts viles dormitori.

Lloguer vacacional

Al fet que Petra s’hagi posat de moda en el format de turisme d’interior hi ha ajudat la implantació del lloguer vacacional, amb les 507 places que hi ha repartides entre el nucli urbà i foravila. Això fa que en ple estiu la població, de 2.825 habitants, s’incrementi un 17%.

En general, la gent acull els tres projectes d’hotel amb optimisme i sense estridències. L’Associació d’Amics del Pare Serra, que gestiona la casa pairal i el museu del sant, veu la disponibilitat de places hoteleres com un petit imant per a l’arribada també de turistes americans i que suposi un revulsiu per al projecte de divulgació del llegat del missioner més universal que té Balears. La vicepresidenta de l’entitat, Catalina Font, explica que “servirà per recuperar vells casals que es degraden amb el pas dels anys i es revitalitzarà el petit comerç”. Afegeix que serà una manera també de difondre tot el ventall cultural del municipi. El museu del Pare Serra rep uns 3.000 visitants al llarg de l’any i pot ser un referent per a molts dels futurs turistes que elegeixin Petra per passar uns dies de descans, allunyats de la costa, que rebenta durant l’estiu.

Joan Riera, del restaurant Can Salom, opina que els hotels d’interior situaran Petra “dins la lliga del turisme de qualitat, en molts casos familiar”. Explica que el poble disposa de dues gran places “molt vives” i que s’ha entrat en un procés de reforma interior amb la conversió en zona per a vianants de molts carrers que li donaran un aire de “Valldemossa del Pla de Mallorca”. En aquest sentit, valora que “l’Ajuntament hagi fet una fotografia clara de cap a on ha d’anar el poble”.

Joan Ripoll, un dels organitzadors de la Mostra d’Art i Empresa de Petra, l’exposició anual del teixit empresarial del poble, veu en els hotels una font de creació de llocs de feina, “basada en un turisme de qualitat” que tindrà a l’abast una oferta cultural i gastronòmica de gran nivell. La futura creació d’espais d’estacionament als voltants del poble es veu com una solució per fer una vila més acollidora i millor mobilitat en què els vianants es passegin amb seguretat, i alhora els veïns recuperin els carrers com a espais propis i gaudeixin de la fresca durant les nits d’estiu.

stats