INCA
Part Forana 29/06/2013

Cap empresa balear no podrà gestionar l'aigua

El Partit Popular aprovà ahir en solitari l'expedient de contractació que privatitzarà el servei

Joan Sitges
2 min

Inca.L'Ajuntament d'Inca ha donat llum verda a la privatització de la gestió de l'aigua, que fins ara era municipal. En el ple d'ahir, els regidors del Partit Popular aprovaren en solitari el plec de condicions que haurà de regir el concurs públic per seleccionar l'empresa que s'encarregarà de la gestió del servei.

Una de les clàusules del contracte estableix que les empreses interessades en la gestió de l'aigua i del clavegueram d'Inca hauran de demostrar almenys tres anys d'experiència "executant un contracte de la mateixa naturalesa en poblacions de 20.000 habitants o més", o bé hauran de ser empreses que facturin més de 750.000 metres cúbics d'aigua anuals. En aquest sentit, el batle, Rafel Torres (PP), explicà durant el ple que des del govern municipal "s'aposta perquè les empreses que optin a gestionar el servei tinguin reconeguda la capacitat necessària per fer-ho".

El fet és que aquests condicionants deixen fora de joc les empreses distribuïdores d'aigua de capital illenc. Amb les restriccions derivades d'aquesta clàusula, de les empreses que operen a Balears només podrien optar a la gestió de l'aigua d'Inca la Sociedad Regional de Abastecimiento de Agua SA (Sorea), que depèn del grup empresarial Aguas de Barcelona SA (Agbar), i l'empresa Aqualia Gestión Integral del Agua SA, que està vinculada a la multinacional Fomento de Construcciones y Contratas (FCC). De fet, tant Emaya, que depèn de l'Ajuntament de Palma, com l'empresa Calvià 2.000, que depèn del de Calvià, compleixen aquestes condicions, però s'entén que tenen restringit l'àmbit d'actuació als respectius municipis. També podria optar a distribuir l'aigua d'Inca Aguas Manacor SA, però l'empresa travessa una complicada situació que farà que deixi d'oferir el servei d'aigua a la ciutat a partir de la setmana que ve, quan aquest passarà a ser municipal.

Sospites

La clàusula que exigirà a les empreses experiència en poblacions de més de 20.000 habitants ha estat integrada en el plec de condicions a partir d'una al·legació presentada particularment per un enginyer. Aquest fet va aixecar les sospites dels grups de l'oposició pel que fa a la possible relació d'aquest particular amb empreses interessades en la gestió de l'aigua d'Inca. Des de l'oposició també es remarcà que l'empresa Sorea "fa més de dos anys que controla la potabilitat dels pous municipals i durant aquest temps pot haver recopilat informació que ara els resulti injustament avantatjosa", explicà el regidor d'Independents per Inca, Àngel Garcia.

De fet, segons el mapa dels serveis de subministrament d'aigua publicat el maig de l'any passat per la Vicepresidència Econòmica del Govern balear, les empreses Aqualia i Sorea actuen a tots els municipis illencs de més de 20.000 habitants llevat dels de Calvià, Ciutadella, Manacor, Marratxí i Palma. En aquests municipis, el servei de l'aigua és de gestió pública o bé el donen diverses empreses locals que subministren aigua sense que arribin a atendre els 20.000 habitants estipulats.

stats