Part Forana 17/11/2021

Calvià presenta el primer protocol de l'Estat per detectar víctimes de violència masclista majors de 65 anys

El 20% de les dones a Espanya n'ha patida en una edat avançada, segons les autores del pla

2 min
Arxiu

L'Ajuntament de Calvià ha presentat aquest dimecres el primer protocol de l'Estat per detectar de violència masclista en dones de 65 anys o més. El pla presenta el mètode que hauran de seguir els professionals de l'àmbit sociosanitari del municipi per acompanyar les víctimes.

L'estudi ha estat encomanat pel Consistori a les catedràtiques de la Universitat de les Illes Balears (UIB) Carmen Orte i Lydia Sánchez. Segons han explicat, el 20% de les dones a Espanya ha patit violència masclista a partir dels 65 anys.

Els protocols sovint fallen quan es tracta d'aquest perfil de víctimes. Hi han coincidit les autores, la directora de l'IBDona, Maria Duran i la tinent de batle de Cohesió social i Igualtat, Nati Francés, durant l'exposició de l'estudi. Les expertes han explicat que aquest és un col·lectiu invisibilitzat i desconegut pels professionals, tot i que el 5% de les dones reconeix haver sofert violència més enllà dels 50 anys.

De fet, Duran ha fet una crida a la sensibilització a familiars i amics de les dones majors per detectar aquests casos. El primer que necessiten les víctimes és acompanyament inicial, ja que els envolta un context generacional i cultural diferent del de les víctimes joves que dificulta la denúncia o la separació.

Les caigudes recurrents, la depressió, la dependència econòmica o fins i tot els problemes neurològics poden ser indicis d'un maltractament de llarg recorregut, que dura una mitjana d'entre 20 i 40 anys, segons han explicat les expertes.

"Es tracta d'educar la mirada". El maltractament psicològic és el més comú en edats avançades i per això és més difícil detectar-lo. Així és com es resumeix l'objectiu de l'inèdit protocol que pauta saber reaccionar davant les sospites que sovint es poden interpretar com a comuns i conclou amb una idea general: totes les dones tenen dret a envellir en pau.

stats