Reciclatge
Part Forana 16/08/2022

Calvià donarà recompenses als ciutadans que reciclin llaunes i botelles de plàstic

L'Ajuntament ha apostat per RECICLOS, el Sistema de Devolució i Recompensa (SDR) desenvolupat per Ecoembes, el qual és pioner a Mallorca

ARA Balears
2 min
Un dels més de 480 contenidors grocs de Calvià als quals se'ls ha incorporat tecnologia.

PalmaEls calvianers que reciclin les llaunes i botelles de plàstic de begudes podran obtenir recompenses des d'aquest dilluns. L'Ajuntament de Calvià ha apostat per RECICLOS, el Sistema de Devolució i Recompensa (SDR) desenvolupat per Ecoembes, i és el primer municipi de Mallorca en posar en marxa aquest sistema de reciclatge que premia la població recicladora. Els incentius ajudaran a millorar l'entorn més proper i continuaran fomentant la circularitat dels envasos, donant-los una nova vida. El tinent de batle i president de l'empresa pública municipal Calvià 2000, Marcos Pecos, ha explicat: “La inversió en nous sistemes de recollida selectiva implantats al nostre municipi ha aconseguit una major conscienciació ciutadana que es reflecteix a les dades de recollida de totes les fraccions".

Els veïns de Calvià podran reciclar les llaunes i botelles de plàstic en un dels més de 480 contenidors grocs dels carrers, als quals s'ha incorporat tecnologia, així com a través del sistema porta a porta implantat a la localitat. Entre les recompenses que rebran, destaquen aquelles de caràcter social i ambiental, com ara contribuir a l'Associació Espanyola Contra el Càncer, brindant suport emocional i psicològic a aquelles persones i famílies que ho necessitin, col·laborar amb l'associació Sonrisa Médica per millorar l'entorn sanitari dels infants i joves hospitalitzats a través de l'humor o ajudar a la plantació d'arbres per a la creació del ‘bosc RECICLOS i lluitar així contra la desertificació.

Pecos ha assegurat que amb aquesta iniciativa volen "incentivar la ciutadania a mantenir i millorar l'entorn" i "continuar lluitant contra el canvi climàtic". Per la seva banda, el gerent d'Ecoembes a les Illes Balears, Xavier Balagué, ha dit que “els objectius en matèria de reciclatge marcats per la Unió Europea són cada vegada més ambiciosos i requereixen un gran esforç per part de tota la societat, i des d'Ecoembes volem contribuir a afrontar aquest repte amb solucions innovadores com RECICLOS”.

Procés de reciclatge

Per fer ús del sistema RECICLOS s'ha de descarregar l'aplicació gratuïta i escanejar el codi de barres de la llauna o botella de plàstic a casa que es vol reciclar abans de llençar-lo al poal. Llavors quan s'acudeix al contenidor groc amb la bossa d'envasos s'ha de dipositar i escanejar el codi QR que hi ha al contenidor. Pel que fa al sistema porta a porta, els usuaris han d'escanejar el codi de barres de la llauna o botella de plàstic que volen reciclar i dipositar la bossa amb els envasos a l'entrada del domicili o a les zones habilitades per fer-ho a l'horari de recollida d'envasos. Després, han de fer una foto amb l'app a la bossa i activar la geolocalització per ubicar el punt de reciclatge en un mapa. De les dues maneres s'obtenen punts, anomenats RECICLOS, que es poden canviar per les diferents recompenses que hi ha disponibles.

stats