ARTÀ
Part Forana 29/11/2013

Cabres al Parc de Llevant per promoure la caça sense mort

Segons els enginyers forestals, posen en perill la recuperació forestal

Joan Sitges
2 min

Artà.L'Ajuntament d'Artà demanarà al Govern que aturi el pla de control de població de cabres salvatges en el Parc Natural de Llevant, que preveu eradicar-les. A instància de l'Associació de Caçadors de cabrits amb cans i llaç, el Consistori aposta per promoure com a reclam turístic "l'activitat d'aventura de capturar sense mort els bocs adults", explica la moció que s'aprovà aquest dimarts en el darrer ple.

Tant el Col·legi d'Enginyers Forestals com el GOB s'han oposat frontalment a la proposta i abans de l'aprovació havien advertit per carta l'Ajuntament que "la cabra assilvestrada és un dels principals problemes ambientals per a les masses forestals de les serres de Mallorca". Les cabres "impossibiliten la recuperació i evolució natural de les masses forestals i han col·locat en risc d'extinció un bon nombre d'espècies vegetals", explica la carta signada per les dues entitats.

Però la moció que presentà l'equip de govern municipal (El Pi i Independents) a instàncies dels caçadors d'Artà considera que els plans d'eradicació del Govern són "un deliri que no té res a veure amb la gestió del medi natural sostenible" i per això defensa la modalitat de caça sense armes de foc com a mètode per controlar la població de cabres. Segons el document aprovat dimarts a Artà, caçar amb cans o amb llaç "és compatible amb l'excursionisme i no genera perill a les persones, animals o instal·lacions".

Segons el parer dels enginyers i els ecologistes, "una activitat comercial fonamentada en la paralització del control administratiu de la població de cabres i en la captura i alliberament d'exemplars seria ambientalment i econòmicament inconvenient". Tot i això, tant el GOB com el Col·legi d'Enginyers Forestals veuen factible "incorporar com a complement al dispositiu de control biològic de cabres actual els caçadors amb cans i llaç". Amb tot, no són partidaris de caçar cabres per després alliberar-les i consideren que els exemplars capturats s'han de sacrificar o bé s'han de convertir en ramat domèstic.

La proposta que es va aprovar en el ple de dimarts rebé el suport dels regidors d'El Pi i del PP. Malgrat que va presentar la moció l'equip de govern (El Pi i Independents), el batle i els regidors independents s'abstingueren durant la votació, igual que els regidors del PSOE. Així, el regidor d'IV fou l'únic que s'oposà a la proposta promoguda pels caçadors d'Artà. Tot i això, el batle, Jaume Alzamora, assumí que "no tenim competències i només podem fer arribar la idea al Govern".

stats