Part Forana 31/10/2019

Baixa un 15% l'índex de delinqüència durant l'estiu a Llucmajor

El 60% de furts es registren a la zona de l'Arenal

Ara Balears
2 min
La junta de seguretat de Llucmajor s'ha reunit avuit.

LlucmajorEl municipi de Llucmajor ha registrat un descens del 15,26% en el nombre de delictes durant la campanya d’estiu, que comprèn els mesos de juliol a setembre, i un augment del 5,12% en el nombre de detinguts, segons ha informat aquest dijous la Delegació de govern a la Junta local de seguretat que ha tingut lloc a l’Ajuntament.

A l’acte hi han assistit el batle de Llucmajor, Éric Jareño; el delegat del govern central a les Balears, Ramon Morey; el tinent coronel de la Guàrdia Civil, Antonio J. Orantos; l’inspector en cap de la Policia Local, Sergi Torrandell; el director de l'ISPIB en representació de la Conselleria d’Administracions Públiques, Vicenç Martorell, entre altres càrrecs de Guàrdia Civil i Policia Local.

Segons les dades aportades per la Guàrdia Civil, el 23% del total d’il·lícits penals registrats al terme municipal de Llucmajor es concreten a la zona de l’Arenal, mentre que la xifra arriba al 60% en el cas de furts.

D'altra banda, el 96% dels fets delictius comesos a l’Arenal són delictes contra el patrimoni, majoritàriament furts, mentre que també cal esmentar com a part important els episodis de violència de gènere, a causa d’agressions físiques o verbals en parelles d’estrangers.

Romanesos

En aquest sentit, el batle, Éric Jareño, ha demanat que s'obri un procediment d’expulsió del municipi d’una banda de romanesos que opera a l’Arenal i que crea conflictes veïnals importants. "Són individus perfectament identificats, delinqüents reincidents i okupes, carteristes i protagonistes de robatoris que tenen completament cohibits els veïns mitjançant amenaces, algunes de mort. Des de l’Ajuntament volem convidar els veïns afectats a denunciar-ho perquè tot el pes de la llei hi pugui actuar en conseqüència".

Així, el delegat del govern ha instat l’Ajuntament a personar-se en les causes penals contra aquests delinqüents i a dictar ordres d’allunyament com a mesura preventiva.

Violència de gènere

El municipi té 77 casos actius de violència de gènere i el major nombre de detencions es fan per aquesta causa, ja sigui per violació d’ordres d’allunyament o per atacs físics. En aquest sentit, s’ha decidit fer efectiva l’adhesió de l’Ajuntament de Llucmajor al Conveni de lluita contra la violència de gènere Viogen, una adhesió que, a més, possibilitarà l’augment d’efectius de la Policia Local al municipi.

Policia Local

Pel que fa a la Policia Local, durant la campanya d’estiu, que comprèn des de l’1 de juny fins al 20 de setembre, s’han efectuat un total de 299 denúncies per infracció de l’Ordenança Cívica Municipal, 64 de les quals pertanyen a infraccions relacionades amb el consum i venda d’alcohol, 19 menys que en la campanya de 2018 a causa de l’augment de la presència policial als carrers, i 86 per molèsties als veïns, 20 més que l’any passat a causa de l’augment d’habitatges vacacionals.

stats