Part Forana 02/03/2017

Els viticultors sortejen la prohibició d'exportar matèria vegetal per la 'Xylella'

Una empresa de Navarra du la seva infraestructura a Binissalem per reproduir les varietats que abans preparava a la Península

Miquel Barceló
2 min
Procés de criança de nous planters de vinya a una nau de Bodegues Biniagual.

BinissalemTot l'hàbitat vegetal de Balears està en 'quarantena'. El bacteri 'Xylella fastidiosa', a més de matar milers de plantes, està condicionant la cadena reproductiva de diverses espècies vegetals, com la vinya. Una de les mostres d'aquesta situació és l'impediment de reproduir algunes varietats fora de les Illes, com s'ha fet els darrers anys a Viveros Villanueva, a Larraga (Navarra), per la qual cosa a aquesta empresa no li ha quedat més remei que traslladar la infraestructura a Mallorca i reproduir aquí. Tot, en unes condicions diferents però amb l'objectiu que els programes insulars de replantació no quedin desabastits.

Aquest dijous a Bodegues Biniagual (Binissalem) s'ha presentat, amb l'empresa pública Semilla, aquest programa per criar a l'illa els planters que abans es preparaven a Navarra. Víctor Villanueva ha explicat que s'han duit a Mallorca quatre tràilers i un equip de 19 persones, a més de contractar nou treballadors d'aquí, amb la finalitat de dur a terme tot el procés de preparació de 340.000 plantes de vinya nova que podrà ser trasplantada el 2018.

Els treballs de reproducció han d'acabar criant un planter com el d'aquesta imatge.

Immaculada Munar, gerent de Semilla, i Joan Andreu, cap del Servei de Sanitat Vegetal, han assistit a la presentació del sistema d'empelt mecanitzat de diverses varietats de raïm que ha de permetre renovar la planta productiva de vins a Mallorca i també a la resta de les Illes. Viveros Villanueva és la segona empresa del sector a l'àmbit estatal. Segons ha explicat el seu propietari, els planters que ara es preparen a Biniagual necessiten 18 mesos per aferrar i estar en condicions de plantar-se a la vinya. El peu dels nous ceps es duen de la Península i s'empelten amb les gemmes de les varietats locals demandades pels vinicultors balears.

Situació d'excepcionalitat

"Som davant una mesura excepcional i complim la normativa de control que obliga a dur el passaport fitosanitari a qualsevol entrada de plantes de fora", ha recordat Joan Andreu. Charlotte Miller, de Bodegues Biniagual, ha remarcat que les seves instal·lacions estan preparades i adaptades per acollir tot el procés de reproducció de planters i que estan contents de poder oferir els seus camps per al procés que abans es feia a Navarra.

Villanueva ha recordat que la terra arenosa de la zona de Navarra aporta unes millors condicions per a la reproducció, però que ara s'hauran d'adaptar a la nova situació. Els patrons emprats per als nous empelts són el Rister R-110, el 161/149 i el Fercal, tots tractats contra l'aparició d'afectacions sanitàries adverses que puguin complicar la seva replantació amb la varietat local.

stats