FESTES POPULARS
Part Forana 29/08/2013

Les autoritats es blinden pel Cosso

La Guàrdia Civil va tancar l'accés a part de la plaça i la penya felanitxera va plegar el pal·li per evitar que hi passassin els polítics

Joan Sitges
3 min
Les autoritats es blinden pel Cosso

Felanitx.El batle ho va anunciar i ha complit. La Guàrdia Civil es va encarregar ahir del dispositiu de seguretat que tenia per objectiu protegir l'entrada i la sortida de les autoritats a l'ofici de Sant Agustí. Així, una quinzena d'agents i un tancat de barreres varen bloquejar ahir bona part de la plaça on ballen els Cavallets i on cada any s'instal·la el pal·li de la penya El Cosso, un pal·li que enguany, precisament, va plegar-se després que hi passassin els Cavallets per evitar que ho fessin els polítics.

Els felanitxers rebutjaren de valent el dispositiu. Ho demostraren quan la gentada que omplia l'espai franc de la plaça va cridar diverses vegades "Fora barreres" i "Visca El Cosso", mentre esperava el ball dels Cavallets i el pas de les autoritats per davall el pal·li. I és que aquest moment s'ha carregat de tensió d'ençà del 2011, quan suposadament la Policia Local va utilitzar esprai de defensa enmig de la plaça per evitar que la gentada malmenàs les autoritats, i molts felanitxers varen prendre mal.

Tot i els entrebancs, la penya d'El Cosso va apostar de valent per no moure ni un mil·límetre el protocol de la festa popular que organitza. Els portadors del famós pal·li varen arribar a la barrera que escortaven els agents de la Guàrdia Civil i varen haver de negociar amb la Policia perquè deixàs passar alguns dels membres d'El Cosso i el pal·li pogués desplegar-se en el lloc on ho ha fet des de fa més de vint anys.

Ambient enrarit

Tot plegat va fer enrarir molt l'ambient festiu, i les crítiques a l'Ajuntament i al dispositiu de seguretat no es feren esperar. "De què es volen protegir els polítics? Del poble? Dels Cavallets?", es demanava un pare indignat que duia la seva filla enfilada a les espatles. "Els polítics diuen que es volen acostar al poble, planten aquesta endemesa a la plaça i es queden tan tranquils", criticava una al·lota acompanyada de les seves amigues. I és que la sortida de les autoritats de la missa no va deixar indiferent ningú. Fins ahir era tota una incògnita el nom dels representants polítics que acompanyarien el batle en la missa del patró del poble.

El misteri es revelà a partir de les deu quan les autoritats es concentraren davant l'Ajuntament per presidir la comitiva que encapçalaren els Cavallets i que els duria fins al convent. La presidenta del Parlament, Margalida Durán; el conseller de Salut, Martí Sansaloni; la consellera insular de Medi Ambient i exbatlessa de Felanitx, Catalina Soler, juntament amb la portaveu socialista al Parlament, Francina Armengol, varen acompanyar el batle, Gabriel Tauler, i la resta de regidors a la missa cantada en honor de Sant Agustí.

En acabar els balls dels Cavallets a les portes del convent, el pal·li es va desplegar puntual. Hi passaren els nins i nines que ballen la dansa de figures, però quan arribà el torn de passar-hi les autoritats el pal·li es va plegar i els penyistes d'El Cosso el retiraren. Tot seguit se sentiren molts d'insults dirigits als representants polítics que ahir pogueren passar sense gaire incidents entre els joves penyistes. Només el conseller de Salut, Martí Sansaloni, va sortir esquitxat d'aigua. La tensió va desaparèixer quan les autoritats abandonaren la plaça.

Però el pal·li no va acabar la seva funció ahir. El Cosso va tornar a obrir-lo per homenatjar l'exrector del poble Llorenç Lladó, que ha defensat públicament la festa que organitza la penya. Lladó va passar davall el pal·li pujat al coll dels joves i convertit en tot un heroi.

Inici matiner

La festa començà molt més prest. A les vuit del dematí els integrants d'El Cosso varen ressuscitar la quica, que és el símbol de la penya felanitxera, a la font de Santa Margalida. Una hora més tard, una multitud ja esperava la quica i el pregoner d'enguany -l'històric membre de lapenya Toni Albons- a la plaça de l'Arraval. L'horabaixa començà la festa al carrer. Devers les sis i mitja, els cavalls ompliren el passeig Ernest Mestre i començà l'espectacle eqüestre.

stats