Part Forana 22/03/2022

Els Usuaris del Tren sol·liciten al Govern el rescat del Ferrocarril de Sóller

Exigeixen que SFM assumeixi l'explotació pública del servei

2 min
Imatge del Tren de Sóller./ FERROCARRIL DE SÓLLER

L'Associació d'Usuaris del Tren ha sol·licitat a la Conselleria de Mobilitat i Habitatge el rescat públic del Ferrocarril de Sóller. Des de l'associació argumenten que la concessió d'aquest servei per 50 anys "no compleix les prestacions d'un servei públic, ni amb freqüències horàries mínimes ni en la regularitat en la prestació", segons el document que han registrat, al qual ha pogut accedir l'ARA Balears.

"Toleram que hi hagi empreses amb ànim de lucre, però si tenen una concessió de servei públic que la practiquin", ha assegurat a aquest diari el president dels usuaris, Guillem Ramis. D'aquesta manera, els usuaris exigeixen que el servei, actualment en mans de l'empresa Ferrocarril de Sóller S.A., passi a mans d'explotació pública per part dels Serveis Ferroviaris de Mallorca (SFM).

En el seu escrit, els usuaris del tren asseguren que les quatre freqüències diàries obligatòries entre Palma i Sóller en cada sentit (vuit en total) "no sempre es fan totes" i afegeixen que "no es respecten els horaris com s'estipularen inicialment i s'han suprimit els trens que abans sortien a les 6.45 h de Sóller cap a Palma i a les 8 h de Palma cap a Sóller". Per tant, "els horaris actuals ja no serveixen a la gent que utilitza el tren per motius laborals o d'estudis".

Pel que fa al preu del bitllet de tren, els usuaris denuncien que "no respon als criteris socials exigibles a un servei de transport públic" i que l'oferta del dia del tren aprovada per a dos diumenges cada mes, entre el primer de novembre i el 31 de març al preu de tarifa de resident, "és sempre una incògnita, ja que no s'anuncia i és impossible saber amb antelació quins diumenges els bitllets estan bonificats o no".

Finalment, els usuaris recorden que el ferrocarril suspèn el servei de transport cada any a l'hivern per un termini de tres mesos amb el "pretext" d'e fer-hi tasques de manteniment. A banda d'això, també denuncien que "hi ha una manca absoluta d'accessibilitat" per a les persones amb mobilitat reduïda.

stats