Part Forana 19/06/2018

Sense acord en la vaga de fems a Manacor, mentre que el Raiguer negocia a darrera hora

Els treballadors de Lumsa en garanteixen la recollida en els centres sanitaris i de serveis socials

M. Barceló
2 min
La vaga infenifida de fems a Manacor i a la comarca del Raiguer està cada cop més aprop.

ManacorEls col·lectiu de treballadors de Lumsa, la concessionària del servei de recollida de fems a Manacor, manté la vaga indefinida que començarà a les 0.00 hores d'aquest dijous, ja que l'empresa no atén les seves demandes de millores laborals, entre les quals hi ha un increment de sou "que dignifiqui la feina dels treballadors", segons ha reclamat la delegada comarcal del sindicat CCOO, Cati Ginard. La reunió amb l'empresa d'aquest dimarts a l'horabaixa ha acabat sense acord i només un canvi d'opinió de l'assemblea convocada per a dimecres a les 17 hores podria evitar l'aturada. L'empresa no vol assumir cap increment significatiu.

D'altra banda, aquest dimecres dematí, el sindicat té previst reunir-se amb Melchor Mascaró SA per tractar la situació dels treballadors que recullen els residus urbans als deu pobles de la Mancomunitat del Raiguer, que també fan vaga. Després de dies sense diàleg, al Raiguer s'ha convocat una reunió de darrera hora.

Lluny dels 850 euros mensuals (pagues extres incloses) que cobra ara un peó, els treballadors de Lumsa demanen un sou base de 1.000 euros mensuals i una millora de les condicions laborals. A més, avui dia no se supleixen les baixes, segons denuncia el comitè d'empresa. Els treballadors actius han de cobrir el servei dels absents, ha recordat aquest dimarts vespre en acabar la reunió amb l'empresa Miquel A. Pardo, secretari general de Construcció i de Serveis de CCOO.

Des de la plantilla de Lumsa es critica que l'Ajuntament de Manacor, governat per El PI, PP i AIPC, només inclogui un 1,75% d'increment salarial en el nou plec de condicions de la nova contracta que haurà d'adjudicar abans de la propera tardor, quan expira la concessió a Lumsa, filial de FCC. Cal recordar que Lumsa obtingué la concessió el 2014 fregant la baixa temerària i això ha estat una llosa que ha acabant aixafant les nòmines dels treballadors. L'empresa no vol parlar d'un augment més enllà del 3%, segons el sindicat.

Efecte dominó

La situació general del col·lectiu de treballadors de recollida de fems a Mallorca podria derivar en tota una cadena d'aturades a gran part de l'illa, advertència que ja s'ha fet arribar al Govern autonòmic. Llevat de Palma, amb Emaya, i Calvià, amb Calvià 2000, on els treballadors cobren entre un 30% i un 40% més que a la resta de concessionàries, els baixos sous de les plantilles fan que el sector estigui a punt de rebentar en una protesta indefinida en plena temporada turística.

stats