L'arxiu de Son Servera es digitalitza

S'han escanejat 10.000 pàgines d'actes plenàries des de 1821, any de la independència municipal

L'arxiu municipal de Son Servera ha digitalitzat durant el juliol una gran part dels llibres d'actes dels plens del Consistori que eren al fons històric de l'arxiu. Aquests documents es remunten al 1821, any del primer d'aquests llibres, coincidint en el moment en què el poble serverí s'independitzà d'Artà.

En total s'han escanejat més de 10.000 pàgines només d'aquesta documentació, que guarda l'activitat del Consistori des de l'inici. Aquesta tasca s'ha pogut fer gràcies a la subvenció que el Consell de Mallorca a s'ha desplaçat aquests dies a les Escoles Velles per realitzar el procés d'escaneig de manera segura i amb els equipaments adequats.

"Sempre és la persona qui es trasllada on hi ha els arxius, perquè per conservar-la tan bé com sigui possible, la documentació no pot sortir de l'arxiu", explica Núria Gomila, arxivera municipal.

La digitalització d'aquests llibres té com a objectiu facilitar la informació a la gent fent-la més accessible tant als ciutadans o investigadors particulars com als mateixos treballadors de l'Ajuntament, alhora que s'evita la manipulació i degradació dels originals i se n'assegura la conservació.

Tant l'arxivera municipal, Núria Gomila, com la regidora de Cultura de l'Ajuntament, Maria Arenas, han valorat molt positivament aquesta iniciativa. "Per entendre el present hem de conèixer la nostra història. Aquesta és una bona manera de preservar-la i també de posar-la a l'abast de tothom qui vulgui conèixer-la", ha conclòs Arenas.

Enguany ha estat el primer que Son Servera s'ha adherit a aquesta subvenció amb la intenció de poder continuar en el futur amb la digitalització d'altres sèries documentals.