Part Forana 04/08/2020

Els primers cossos d'executats pels franquistes localitzats a Son Coletes eren de civils

Representants polítics de Podem han assistit al cementeri municipal de Manacor per seguir les tasques d'exhumació

Tomeu Riera
2 min
Els arqueòlegs forenses realitzant tasques d'exhumació. / ARA BALEARS

ManacorA Son Coletes, es trobaren la setmana passada restes de quatre persones víctimes de la repressió franquista del 1936. De llavors ençà, han aparegut més restes òssies a les séquies que s'excavaren a 2,5 metres sota el nivell del cementeri. Aquest dimarts, l'equip d'arqueòlegs de l'empresa ATICS ha començat amb les tasques d'exhumació dels quatre cossos, on han estat presents diferents càrrecs polítics de Podem com el vicepresident del Govern, Juan Pedro Yllanes, tots ells acompanyats del Secretari Autonòmic de Memòria Democràtica, Jesús Jurado.

Cesc Busquets, qui dirigeix l'equip d'arqueòlegs, ha assegurat que s'han trobat més restes òssies, però que no saben amb claredat de quantes persones es tracta. De moment, es procedirà a exhumar els primers quatre cossos per tal que no es facin malbé, i quan haguin acabat continuaran amb les excavacions i anàlisis de la resta d'ossos que van sortint a la llum.

Segons els teixits i les sabates que han sorgit juntament amb els ossos, tot apunta que no es tractaria de milicians republicans sinó de mallorquins civils. De totes maneres, Cesc Busquets assegura que no es pot afirmar amb total seguretat. El que sí que se sap, d'acord amb el que afirmen les antropòlogues forenses, és que son restes de quatre homes. Tampoc se sap la procedència d'aquests, ja que Son Coletes exercí com a fossa per a Manacor i els municipis que l'envolten.

Restes òsses a la fossa. / ARA BALEARS

Juan Pedro Yllanes ha qualificat les excavacions com "un referent absolut en memòria històrica. És una lliçó molt important per a les generacions actuals i futures per no tornar a repetir un error històric com aquest". Per la seva banda, Jesús Jurado ha recalcat que "ja està bé que les Nacions Unides treguin les vergonyes a l'estat espanyol cada pic que ve a parlar de memòria democràtica. Cal posar-se al dia amb aquestes polítiques a nivell d'estat i aquí a les Balears tenim la sort que ja hi ha molta feina feta".

Després de Sencelles, on es trobaren 3.500 fragments d'ossos de 50 persones, aquesta és la segona actuació del Pla de fosses. La data de finalització és el pròxim dia 12, encara que es reprendran les excavacions amb una segona campanya el 2021.

stats