Part Forana 12/04/2016

La ubicació dels aparcaments i la gestió del parc del Trenc marquen el primer enfrontament entre el Govern i els propietaris

La major zona d'estacionament prevista a ses Covetes està dins zona inundable, i el de la salinera tindrà un greu impacte, adverteixen des de Campos

Miquel Barceló
2 min
El batle de Campos, el conseller Vidal, i la directora general, Catalina Amengual, a la reunió d'aquest dimarts a Campos.

CamposEl conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, i propietaris de finques afectades per la futura declaració de Parc Natural de la zona ANEI del Trenc-es Salobrar divergeixen sobre els beneficis que comportarà per al municipi atorgar el màxim grau de protecció a aquest espai natural. Així ha quedat palès en la reunió mantinguda aquest dimarts a Campos, a la qual han assistit 150 persones.

La ubicació del futur aparcament d'accés a ses Covetes, amb 800 places, i el previst devora la carretera de la Salinera, al Salobrar, amb 400 places, són dos punts que haurà d'analitzar el Govern, si vol atendre les advertències fetes per alguns propietaris. A aquestes dues zones s'hi afegeix un tercer aparcament vora el nucli urbà de ses Covetes, per a 300 vehicles més, que completen la capacitat màxima de 1.500 cotxes que, segons la Conselleria, pot suportar el futur Parc Natural. El batle ha advertit que se'n necessiten el doble per no alterar l'actual activitat econòmica. L'aparcament de 800 places "està dins una zona inundable", ha advertit un propietari, mentre que el programat vora la planta de sal, a la carretera de ses Salines, tindrà un greu impacte visual sobre el Salobrar, s'han queixat altres.

La Sala Polivalent de Campos, s'ha quedat petita per acollir a tot el públic que ha acudit a la reunió.

El batle, Sebastià Sagreras (PP), no s'ha estalviat de recordar que el municipi no pot sortir perjudicat per la declaració de Parc Natural i que els propietaris se n'han de veure compensats d'alguna manera. "Som l'únic poble que hem defensat la costa, i un estudi de la Universitat valora en 2,2 milions d'euros anuals la quantitat que deixa d'ingressar el municipi per preservar-la", ha remarcat Sagreras.

Emperò, a més dels aparcaments, preocupa el sistema de gestió, encara per definir. El conseller Vidal ha demanat "no matar la gallina d'ous", declaració que ha generat un cert rebuig. "Qui farà els ous?", ha demanat un dels assistents, mentre es caldejava l'ambient. Vidal ha assegurat que les explotacions actuals d'agroturisme tindran accés a la zona de platja però que "no tothom podrà passar pertot", per evitar la degradació de la zona dunar.

Defensar "amb sang" els llocs de feina

Un veïnat n'ha animat d'altres a "defensar amb sang" que els treballadors que facin feina en la gestió del parc "siguin propietaris o fills de propietaris" dels terrenys protegits. "No volem que -qui gestioni el parc- siguin madrilenys, ni portuguesos... ni moros", ha exigit un altre assistent. El cost de personal per gestionar el futur parc està entre 400.000 i 600.000 euros anuals, ha explicat el conseller, qui s'ha compromès que els beneficis que generi el parc reverteixin a Campos.

No obstant això, encara queda per concretar amb l'Ajuntament el model de gestió dels aparcaments. Fins al 4 de maig hi ha de termini per presentar-hi al·legacions. La directora general de Parcs Naturals, Catalina Amengual, s'ha mostrat disposada a xerrar amb els propietaris i informar-los dels marges d'actuació que tindran en el futur dins les seves propietats.

stats