Part Forana 25/07/2019

Algaida viu la festa de Sant Jaume al ritme de les danses dels Cossiers

El grup ofereix el seu millor repertori davant la plaça de l'Església

M. B.
1 min
Els Cossiers han ofert set ball després de l'ofici religiós.

AlgaidaEl poble d’Algaida, ben endiumenjat, ha viscut el fervor popular que acompanya les danses dels Cossiers, durant la festa patronal de Sant Jaume. Aquest dijous, després de l’ofici, tocat migdia, el grup de dansaires ha ofert el repertori dels tradicionals balls a la placeta de l’Església. Els Cossiers algaidins foren recuperats el 1973, gràcies a una iniciativa de l’Obra Cultural Balear. Des de llavors són el major símbol de festa a tot el municipi.

Abans que acabi l’acte religiós, el dimoni sempre té la difícil tasca de marcar el rotlo, mentre els jovenetes més agosarats intenten tocar-li el picarol. L’espera, per a la gent de la primera fila, es fa llarga. La calor i el bastó del dimoni arrossegat pel terra semblen aturar el rellotge.

Completat l’ofici, al qual han assistit les autoritats, encapçalades per la presidenta del Consell, Catalina Cladera; la consellera de Sanitat, Patrícia Gómez, i la batlessa, Maria Antònia Mulet, els Cossiers i la Dama han aparegut enmig d’una explosió de bauxa, a toc de xeremia, tamborí i flabiol.

El recital de balls ha acabat amb 'Titoieta', la peça més esperada en què la figura satànica acaba a peus de la Dama, donant lloc a l’aplaudiment més intens del públic. Aleshores, la comitiva s’ha dirigit cap a la Sala per gaudir del refresc popular que ofereix l’Ajuntament a veïns i visitants. Els propers dies, diversos actes culturals acabaran d’esgotar el programa festiu en honor de sant Jaume.

stats