Tradicions
Part Forana 24/08/2022

Alcúdia es tornarà a il·luminar amb la Festa de les Llanternes

Enguany, després de dos anys en format virtual, s'arriba a la 44a edició d'aquesta tradicional cercavila

2 min
Imatge de la Festa de les Llanternes a Alcúdia.

PalmaEls carrers d'Alcúdia es tornaran a omplir de llanternes casolanes després de dos anys d'espera. Aquest dimecres vespre, dia de Sant Bartomeu, se celebrarà la 44a Festa de les Llanternes al municipi, on es farà una cercavila cantant cançons populars. A més, aquest 2022 s'ha organitzat un taller per a les famílies que vulguin aprendre com fer-ne de manera tradicional.

Fonts de Sarau Alcudienc han explicat que es tracta d'una festa que es va fer fins a pràcticament els anys seixanta. Es duia a terme "per aprofitar els darrers melons i síndries de l'estiu" i també per "entretenir els infants". El procediment era el següent: buidar la fruita, fer-li un dibuix rascant la pell i posar-li una espelma i una ansa per convertir-la en una llanterna improvisada.

Part del procés de fer una llanterna casolana.

Segons l'entitat, era "una jugueta per passar les estones de les darreres nits agostenques". Ara bé, apunten que, quan Mallorca va passar de ser una societat pagesa a ser una illa basada en el turisme i el sector de serveis, aquest costum "va quedar arraconat". No va ser fins a l'any 1978 que es va recuperar la Festa de les Llanternes gràcies a la delegació local de l'Obra Cultural Balear –les mateixes persones que uns anys més tard fundaren l'Escola de Ball de Bot d'Alcúdia, que es convertiria en Sarau Alcudienc.

"L'esdeveniment fou un èxit i, des d'aquell moment, no ha deixat de celebrar-se; exceptuant els darrers dos darrers anys en què la festa s'ha hagut de fer de manera virtual a causa de la pandèmia", han assenyalat des del Centre de Cultura Tradicional. Amb tot, la cita és a les 21 h davant la Sala (façana de l'Ajuntament d'Alcúdia), on s'iniciarà un recorregut pels carrers més emblemàtics de la ciutat, i acabarà a la placeta de les Verdures. Allà hi haurà la fi de festa amb la lectura d'un manifest, amollada de bufetes i pluja de caramels.

stats