Comerç
Part Forana 02/10/2022

Alcúdia se suma als 20 municipis del projecte Emblemàtics Balears

Els vuit comerços catalogats de la localitat han rebut els distintius de mans de Vicepresidència i de l’Ajuntament

ARA Balears
2 min
Imatge de l'entrega dels distintius a la Fira d'Alcúdia.

PalmaLa Fira d’Alcúdia ha estat l’escenari aquest diumenge de l’adhesió del municipi a Emblemàtics Balears, projecte que té com a objectiu visibilitzar i protegir el teixit comercial tradicional de les Illes. El director general de Comerç, Miquel Piñol, i el batle d’Alcúdia, Domingo Bonnín, han lliurat les plaques que visibilitzen els vuit comerços del municipi catalogats com a Emblemàtics.

D'aquesta manera, els vuit comerços catalogats del municipi d’Alcúdia són Can Paner, Forn Can Joan Serra, Forn Can Torres, Carnisseria Ramis, Helados Garrido, Elèctrica Nicolau, Joieria Victòria i Llenceria Dos Pins. Amb la incorporació d’aquest municipi, el projecte ja suma vint localitats adherides de totes les Illes, amb un total de 247 establiments.

Així, els municipis que ja tenen establiments catalogats són Alaró (4), Alcúdia (8), Algaida (5), Consell (6), Esporles (5), Inca (14), Lloseta (7), Llucmajor (11), Manacor (25), Marratxí (12), Palma (75), Pollença (9), Porreres (8), Santanyí (7), Alaior (5), Ferreries (11), Maó (19), Santa Eulària des Riu (5), Sant Josep de sa Talaia (5), Sant Ferran (1) i Sant Francesc Xavier (5), a Formentera.

Per categories, hi ha 63 establiments emblemàtics; 81 d’arrelats i amb història; 25 amb patrimoni i història; 43 amb història; 28 d’arrelats; 3 d’arrelats i amb patrimoni, i 2 amb patrimoni. Cal recordar que aquest projecte neix de la necessitat de protegir l’activitat comercial de proximitat i, més específicament, la dels establiments amb més tradició dels municipis. Una de les finalitats d’aquest projecte és donar a conèixer la singularitat de cada municipi a través dels seus establiments emblemàtics.

Tot i que la iniciativa se centra en els comerços catalogats, la resta de teixit comercial se’n beneficia, ja que els emblemàtics també funcionen com a element tractor i reclam per als visitants de dins i fora de les Illes. De fet, són els ajuntaments els que identifiquen els comerços del municipi que compleixen els requisits per ser emblemàtics, d’acord amb un manual de l’IDI que n’estableix les diferents categories.

Per tant, un comerç pot ser catalogat com a arrelat (amb un producte o ofici singular), amb història (amb més de 75 anys de vida o excepcionalment a partir dels 50 anys) i amb patrimoni (amb elements patrimonials interiors i exteriors destacats, i també amb valor immaterial). A més, els establiments que compleixin aquestes tres categories seran denominats emblemàtics.

stats