CRISI DE GOVERN
Part Forana 06/04/2017

Agrupacions de MÉS qüestionen la direcció en les dimissions pels contractes al seu cap de campanya

Alguns dels comitès més importants de Mallorca veuen precipitada la sortida de Ruth Mateu i lamenten la manca d'informació a la militància

Miquel Barceló
3 min

PalmaLa crisi interna dins la coalició MÉS ha sacsejat nombroses agrupacions municipals de Mallorca, fins al punt que una gran part han organitzat reunions de debat intern per avaluar la situació derivada de les contractacions d’alguns departaments del Govern a la consultoria del cap de campanya electoral de la coalició ecosobiranista, Jaume Garau. En els debats interns, sense defugir l’autocrítica, hi ha una opinió prou estesa que l’excés de pressió mediàtica es deu en gran part a l'altura del llistó d’autoexigència en transparència que s’ha imposat la formació "des de sempre" i, de retruc, el partit mateix ha ajudat a sobredimensionar el problema amb dimissions, sobretot la de la consellera Ruth Mateu, que des d'algunes agrupacions consideren "precipitada".

Biel Frontera, portaveu de MÉS a l’Ajuntament d’Inca, creu que s’ha d’entrar en una fase de "tranquil·litat, perquè els errors s’han assumit". Des d'una actitud d'autocrítica creu que "ha faltat informació cap als afiliats", cosa que hauria evitat "posar en dubte l’honorabilitat a l’hora de fer uns contractes tancats". Frontera reconeix que "toca l’ADN –de la formació– el fet de no haver estat capaços de donar la màxima transparència" i que hi ha un sector que no acaba d’entendre el cessament de Ruth Mateu. En tot cas, assegura, "des de l’agrupació d'Inca no s’ha perdut la confiança en el partit", tot i haver-hi "un gran neguit". Quant a la poca presència del vicepresident Biel Barceló entorn de la polèmica, des d’Inca "no se l’ha qüestionat".

L’agrupació de MÉS de Llucmajor analitzarà la situació "a partir de la propera setmana", segons l’exbatle i actual regidor Jaume Tomàs. "Ens hem passat de frenada amb l’autocrítica, però això, en bona part, és a causa dels antecedents de corrupció i perquè sempre hem defensat que no tots els polítics són iguals". Per Tomàs, "s’haurien d’evitar fer contractes d’aquest tipus, tot i que sovint, per una qüestió de temps, es fan". I afegeix: "Amb aquestes coses, s’ha d’anar alerta de no espenyar 40 anys de bona feina i credibilitat".

Dimecres vespre es va reunir l’agrupació de MÉS de Manacor. Miquel Oliver, també exbatle i actual portaveu de MÉS, opina que "és injust que se’ns vulgui situar, malgrat els errors comesos, al mateix nivell del PP, perquè estam davant uns contractes legals per unes feines específiques i per a les quals, en alguns casos, no hi ha hagut ofertes suficients". Oliver, quant al tema de les dimissions, alerta que, "a vegades, per un excés de zel, es pot anar cap a una precipitació". Oliver troba necessari situar el problema "en la seva justa dimensió" i que "ningú pot ser exclòs d’accedir a concursos o contractacions públiques". No obstant això, el portaveu nacionalista veu "una militància desorientada", causa que imputa a "la idiosincràsia d’una esquerra molt autocrítica, cosa que no li passa a la dreta".

A sa Pobla, el portaveu i regidor Antoni Simó es mostra decebut "perquè moltes informacions sortides en premsa ens deixen més descol·locats". I des de "la prudència" demana saber "què passa realment". Creu que "no s’ha estat gaire àgil i ha mancat informació a la militància". El portaveu pobler recorda que, per exemple, "ningú està discutint la gran feina que fa el director general de la Conselleria de Sanitat –en mans del PSOE–, la titular de la qual és la seva dona". Sembla aquest un toc d’atenció per evitar una "autoflagel·lació" que des de MÉS es reconeix existeix a moltes agrupacions.

Joan Verger, batle de Montuïri, assegura que s’ha debatut a escala municipal la crisi creada dins MÉS i entén que "hi ha hagut precipitacions en les preses de decisions perquè se n’ha fet un gra massa". "Som un projecte amb futur i tal vegada per això des d'algun sector de la premsa s’ha sobredimensionat el cas", opina Verger. Sense fer cap retret a la direcció del partit, des de Montuïri es considera que la dimissió de Ruth Mateu s’ha produït de manera accelerada: "Es podia haver deixat corregir errors a una persona que evidentment es podia equivocar”. Per Verger, "els contractes èticament qüestionats poden ser èticament reprovables, però parlam de quatre casos en un conjunt de 350 contractes" i la reacció, segons Verger "ha estat desproporcionada". Així i tot, a pesar de les discrepàncies, "la direcció del partit té el nostre suport", afirma Verger.

stats