Part Forana 16/09/2020

Primers dies de tasques d’emergència a la serra de Tramuntana

Aquesta setmana ha començat a Banyalbufar la primera fase per reparar els efectes del cap de fibló

T.riera
2 min
Primers dies de tasques d’emergència a la Serra de Tramuntana./ T.R.

ManacorLa presidenta del Govern, Francina Armengol, ha visitat aquest dimecres la zona afectada pel temporal a la serra de Tramuntana per conèixer de primera mà els efectes que va provocar el cap de fibló el passat 29 d’agost i les tasques necessàries per la reparació. En concret, ha visitat una part de la carretera de Banyalbufar (Ma-10), municipi en el qual s’estan duent a terme les primeres actuacions de la fase d’emergència.

A la visita, també hi han estat presents el batle de Banyalbufar, Mateu Ferrà; el batle de Valldemossa, Nadal Torres, i la batlesa d’Esporles, Maria Ramon. Per part del Govern, el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir; el director general d’Espais Naturals i Biodiversidtat, Llorenç Mas, i el director gerent de l’Ibanat, Joan Ramon. També hi han assistit tècnics del Govern de gestió forestal i protecció del sòl, que han explicat als polítics els efectes produïts pel cap de fibló i les tasques que caldrà fer.

El Pla de restauració de la Conselleria disposa de 279.949 euros per a tasques d’emergència immediates. Aquestes són les que estan englobades en la primera fase d’actuació, que es fa a les viavores de les carreteres i a les zones amb risc d’incendis forestal. La intenció de la Conselleria és donar continuïtat a aquestes actuacions i arribar a una fase final de mecanismes de restauració ambiental. Ara mateix, el que preocupa és el risc d’incendis i de plagues.

Una vegada es finalitzin les actuacions a la Serra, Miquel Mir ha assegurat que neix una “oportunitat per establir nous nínxols de mercat” en relació amb el tractament de la biomassa forestal retirada. L’objectiu futur és dispsoar d'“una major capacitat de tractament de biomassa”.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha destacat la “ràpida actuació” de la Conselleria de Medi Ambient i el “compromís total” del Govern. El conseller Miquel Mir, per part seva, ha insistit que “ens hem d’acostumar a aquests fenòmens, que són cada pic més recurrents”, insistint en “l’increment de temperatures a la Mediterrània”.

Els batles de Banyalbufar, Esporles i Valldemossa han agraït al conseller d’Agricultura, Miquel Mir, la rapidesa de les actuacions. Nadal Torres, a més, ha insistit en la necessitat “pensar en el canvi climàtic”. “Cada any és pitjor” i “hem d’anar fent feina en aquest sentit”, ha conclòs el batle de Valldemossa.

stats