Part Forana 25/01/2018

Vint-i-quatrena edició del Curs d’Històra de Pollença

En aquesta edició, s’analitzarà la relació dels homes i les dones amb la mort al llarg de la història a Pollença i Mallorca

Ara Balears
2 min
Portada del díptic del XXIV del Curs d’Històra de Pollença

PollençaEl tema principal del Curs d’Història d’aquest 2018 és els 'Ossos', la mort des de la prehistòria fins avui. La relació de la societat amb la mort és un tema de cada vegada més tabú. “Com ens relacionam amb la mort ens explica molt bé la vida”, apunta el doctor en Història i coordinador del curs, Pere Salas.

Programa del XXIV Curs Història de Pollença

El curs començarà el 2 de febrer amb una conferència a càrrec de la metge forense i directora de l’Institut de Medicina Legal de Palma, Consuelo Pérez Luengo. Amb el títol 'El que ens expliquen els ossos', la ponent posarà en valor el cos humà per informar-nos sobre el passat des d’un punt de vista antropològic.

El divendres 9, Manuel Calvo Trias, professor de la UIB i arqueòleg, explicarà la vinculació que ha tingut l’home amb el fet de morir al llarg de la història, basant-se en els estudis de les necròpolis de Pollença. La intervenció de l’arqueòleg Gabriel Pons Homar serà el 16 de febrer. Ell acostarà la seva anàlisi a un cas concret, el de les restes trobades a la cova de Can Martorellet, situada a Cala de Sant Vicenç.

El dissabte 17 es durà a terme la primera visita guiada del curs a la ciutat de Pol·lèntia per part del codirector de les excavacions, Miquel Àngel Cau. Els anys obscurs seran exposats per l’historiador i arqueòleg Lluís García Coll, el 23 de febrer. A causa de la presència de les primeres comunitats cristianes i musulmanes durant aquests anys, es posarà especial atenció als aspectes religiosos.

Els investigadors Joan M. Torres i Antoni Domingo han duit a terme un estudi sobre els cementeris i els rituals a Pollença durant l’època medieval i moderna. 'Els morts amb els vius: 1200-1800' és el títol de la conferència que oferiran el 2 de març, en la qual explicaran la inclusió dels enterraments dins el teixit urbà de la vila. Enllaçant amb aquesta conferència i fent una anàlisi del període contemporani, Pere Salas parlarà de la separació radical entre la vida i la mort a partir del 1800.

La penúltima conferència serà a càrrec del llicenciat en Història Bartomeu Garí, especialista en la repressió franquista i amb tot el que està relacionat amb les fosses d’enterrament. Ell donarà a conèixer els darrers resultats obtinguts de l’exhumació de la fossa de Porreres, en la qual s’han identificat les restes de Joan Losa.

El curs finalitzarà el 17 de març amb la segona visita guiada del curs. Es visitaran dos indrets diferents i alhora relacionats: la parròquia i el cementeri municipal de Pollença.

stats