Vilafranca enforna la festa patronal

La bunyolada i la dansa dels Cavallets seran els actes centrals del dia de Santa Bàrbara

Vilafranca, amb el lema 'les festes ja estan enfornades' comença aquest divendres al vespre la celebració de la patrona del municipi, Santa Bàrbara, el 4 de desembre. Ho fa amb un extens programa d'activitats culturals i amb una lectura poètica en el marc de l'Any Maria Antònia Salvà, a la biblioteca. Aquest dissabte, el Cicle de Música de Butxaca presenta un concert de Tres Nit Trio a la sala auditori Francesc Amengual del Casal de Cultura.

Menció especial mereix la presentació del llibre de Jaume Sansó, Vilafranca (1931-1945). La II República. La por i la repressió a la guerra civil i la postguerra, editat per Lleonard Muntaner, i que tindrà lloc al Teatre Municipal el diumenge 1 de desembre. 

En dies previs i posteriors al dia de la patrona, el 4 de desembre, s'inclouen altres activitats de caràcter cultural, lúdic, social i esportiu. Es faran tallers diversos, dins el marc de la Matinal de Tallers a l'Escola –amb tallers de robòtica, cuina, de manualitats, etc.– i altres activitats adreçades al públic familiar i infantil.

El dia de la patrona s'elaboraran els bunyols, que se serviran amb mistela després de la missa i després del ball dels Cavallets, a la plaça Major. El grup de dansaires actua dues vegades a l'any, la primera per les festes de la Beata, a final de juliol, i el dia de la patrona.

Activitats a l'escola

Un any més, no mancaran les activitats de Santa Bàrbara a l'escola, per donar a conèixer la part més tradicional de la festa als més joves. De les activitats esportives, destaquen la segona edició de la Cursa des Tro a peu (14,3 o 8 km), el diumenge 8 de desembre, precedida el diumenge abans, dia 1, per la primera edició de la Marató des Tro.

Actes que no falten a la festa patronal són la Camillada, el dijous dia 5 a les 20 h a la plaça Major,  i el sopar de barbuts del poble, que celebren Santa Barba, dia 7 de desembre. La ballada popular del dia 8 de desembre amb el grup Brocalet posarà el punt i final a les festes dedicades a Santa Bàrbara.