ELECCIONS MUNICIPALS

Vilafranca: L'esquerra es baralla i aplana el camí al PP

El batle imputat per prevaricació i el seu denunciant, Jaume Català, són caps de llista

Si la tendència general als municipis de Mallorca és la unió de les agrupacions progressistes per evitar una majoria del Partit Popular, a Vilafranca ha passat a l'inrevés. Els integrants de +Vi –una coalició formada per PSM-Entesa, PSOE i Esquerra– han romput l'acord arran de les disputes entre dos sectors per consensuar el nom del cap de llista. Aquest fet pot tenir més incidència en el resultat que no el fet que el PP es presenta camuflat en unes altres sigles.

L'any 2011, el Partit Popular de Montserrat Rosselló, amb cinc regidors, va formar equip de govern gràcies al suport de la Lliga (1). Rosselló s'hi torna a presentar, però no ho fa amb les sigles dels populars, sinó amb l'agrupació d'electors Partit per al Poble, creada per esquivar les restriccions del codi ètic del PP. Rosselló està  imputat per prevaricació arran de la denúncia d'un treballador de l'Ajuntament, l'acomiadament del qual va ser declarat nul.

Es dóna la circumstància que aquest treballador acomiadat sense justificació més enllà de la filiació política és Jaume Català, candidat de MÉS per Vilafranca. Català té experiència en la gestió pública -fou la mà dreta de Jaume Sansó en la seva etapa de batle- i a nivell professional ha impulsat una gestoria. El candidat de MÉS està fent una campanya electoral porta a porta a totes les cases de la vila intentant mobilitzar l'electorat per recuperar un consistori que fou emblema de l'esquerra durant molts anys i, tot i la divisió de l'esquerra, les seves perspectives no són dolentes.

Esquerra Republicana i Independents, presenta Maria de Lluc Bauzà, secretària d'Organització d'Esquerra a les Illes Balears. Pel que fa a El Pi, el regidor Sebastià Mesquida repetirà com a cap de llista pels regionalistes. En cas que no hi hagi majories absolutes, el seu suport podria decantar la balança, amb el precedent d'un acord amb el PP aparentment sense desacords durant aquests darrers quatre anys.