Velles vares, nous batles i batlesses

A Campanet es consuma el pacte entre PSOE i PP per desbancar MÉS

Els ajuntaments s’han engalanat aquest dissabte per oficiar la constitució de les noves corporacions, que hauran de gestionar les administracions locals fins al maig de 2023, amb tot un rosari d'objectius i reptes importants. Queden per endavant quatre anys que toquen ser de dedicació i servei a la ciutadania, des de la responsabilitat de cada càrrec. Nous batles i noves batlesses han agafat les velles vares que simbolitzen la representació més gran de cada municipi.

Campanada a Campanet

En general no hi ha hagut cap sorpresa, llevat de Campanet, on el PSOE (4) ha aconseguit el vot del PP (1) i El Pi (1) per desbancar MÉS, el partit més votat, de la batlia que pretenia Guillem Rosselló. Rosa Bestard s’ha convertit en la nova batlessa entre aplaudiments dels seus partidaris i siulada dels ecosobiranistes. Rosselló ha recordat que el 78% dels votants demanaven una coalició de progrés i que "estam davant un pacte a la dreta amb un partit corrupte i que va impulsar el TIL". Bestard s’ha compromès a governar per a tots, mentre que el regidor del PP, Sebastià Pons, ha dit que “hem sortit d’una dictadura”, amb referència al passat govern de MÉS amb majoria absoluta (6).

Els mateixos partits del mandat anterior repeteixen al capdavant de l’Ajuntament de Son Servera: PSOE (6) i Independents (3), però en aquesta ocasió la batlia no serà compartida per ambdues formacions. La socialista Natalia Troya és la batlessa i la cap de llista d’Independents, Margalida Vives, la primera tinent de batlessa, tal com estableix l’acord de governabilitat fins al 2023. A l’oposició hi haurà de bell nou el PP (4), ON-El Pi (3) i Unides Podem (1).

La vara de comandament no ha canviat de mans a Felanitx. El regionalista Jaume Montserrat la manté per donar continuïtat al pacte PSOE-Bloc-El Pi, que sumen nou edils. A diferència de l’anterior mandat, el PSOE tindrà batlia a la segona meitat. Xisco Duarte serà batle els dos darrers anys. A l’oposició hi haurà tres partits: el PP (6), que tot i ser el partit més votat no ha aconseguit el tomb desitjat: UP (1) amb l’expresident del Parlament Baltasar Picornell com a regidor, i Vox (1).

A Pollença, tal com estava anunciat, Bartomeu Cifre Ochogavia ha recuperat la batlia perduda el 2015. Ho ha fet amb el suport d’Unió Mollera Pollencina, que en els darrers mandats és clau per a la formació del Consistori.

El municipi artanenc també mantindrà la coalició del mandat anterior, però amb una única batlia: la del socialista Manolo Galán, amb el suport d’El Pi (3) i Alternativa per Artà (1). A l’oposició repeteixen Unió d’Independents (3) i PP (1).

Primeres batlesses a Santanyí i Campos

A Santanyí, una emocionada Maria Pons s’ha convertit en la primera batlessa del municipi, amb un partit (PP) que ha incrementat vots i ha revertit la tendència a la baixa dels populars a la majoria de pobles. Pons s'ha mostrat emocionada i conciliadora amb tots els partits. Ha dit que de cap manera voldrà fer servir el corró i que compta amb l'oposició "per a benefici de tot el municipi".

El mateix ha passat a Campos, on Xisca Porquer també esdevé la primera dona al capdavant d’un ajuntament quasi sempre governada pel partit conservador.

Els conservadors governaran també sense problemes a Alaró, amb Llorenç Perelló, i a Selva, on el veterà Joan Rotger ha recuperat la batlia perduda fa tres anys.

El PP obre mandat a Santa Margalida

A Santa Margalida, el popular Martí Torres ha iniciat un  mandat en què compartirà vara amb Joan Monjo (Convergència-El Pi). Monjo serà batle els tres darrers anys. A Montuïri, Joan Verger, de MÉS (5), repeteix quatre anys més a la batlia amb el suport i entrada en el govern del PSOE (1).

Un dels punts de més expectació a la Part Forana s’ha viscut a Campanet, on l’anunciat canvi a la batlia a mans del PSOE amb el vot del PP i d’El Pi ha escandalitzat els ecosobiranistes de MÉS, que amb 5 regidors han estat el partit més votat. Finalment no hi ha hagut acord dels dos partits d’esquerra, tot i la intervenció de les direccions dels partits. La socialista Rosa Bestard és la nova batlessa.

Si a Campanet socialistes i ecosobiranistes han tingut fregada rere fregada, no  ha passat el mateix a Lloseta, on el socialista Chema González, venint d’un mandat convuls, repeteix en el càrrec amb els sis vots del seu partit i els dos de MÉS. Acord semblant es dona a Algaida, on Maria A. Mulet, del PSOE, tindrà el suport ecosobiranista per mantenir la vara quatre anys més.

Santa Eugènia passa d’un govern conservador a un govern progressista amb l’acord entre PSOE (3) i Feim Santa Eugènia (3), que afavoreix la compartició de batlia entre Jose Luis Urraca i Joan Riutort, respectivament.

Batlia compartida a Sant Llorenç

A Sant Llorenç, per primera vegada, Mateu Puigrós, que fa 24 anys seguits que és en el càrrec, no acabarà el mandat. Els 18 mesos darrers de legislatura seran per al socialista Pep Jaume, segons l'acord signat i que integren GISC (5), PSOE (4), MÉS (1) i El Pi (1).

Bàrbara Rebassa Bisbal del PSIB-PSOE ha estat triada com a batlessa d’Alcúdia, amb 10 vots a favor, els del seu grup, el PSIB-PSOE (5), El Pi (4), liderat per Domingo Bonni, i el vot de Tomàs Adrover (MÉS). Els 3 regidors del PP han donat suport a la seva cap, Josefina Linares. Igualment s’han votat a ells mateixos Juan Sendín Rebassa de VOX, Carme Garcia d’Unió per Alcúdia i Concepción Baleato de Podem. Azahara Machado, de Ciutadans, se n’ha abstingut.

Ses Salines ha canviat d'esquerra a dreta després que el Consistori s'hagi reduït de 13 a 11 representants. El PP (4), amb el suport d'El Pi (1) i Cs (1), passa a governar un ajuntament fins ara governat per Endavant, la coalició d'esquerres. Joan Rodríguez ha estat elegit batle per als propers quatre anys.

Capdepera continuarà tenint batle socialista. Rafel Fernàndez té el suport d'El Pi (1) que sumat als 8 regidors del PSOE li atorguen la tranquil·litat necessària per mantenir-se al capdavant de l'Ajuntament gabellí quatre anys més. 

El Pi governa l'Ajuntament de sa Pobla

El candidat d'El Pi, Llorenç Gelabert, ocupa des d'aquest dissabte horabaixa la batlia de sa Pobla. Gelabert ha promès una línia de consens i que sa Pobla acabarà tenint un deute zero ben aviat. Encapçalarà durant quatre anys el mateix pacte que ja ha governat el municipi: a banda d'El Pi, Independents per sa Pobla, MÉS i PSOE. Mentrestant, el PP queda a l'oposició. Els quatre partits que formaran l'executiu es redistribuiran les diferents àrees del Consistori. D'aquesta manera, El Pi gestionarà Hisenda, Agricultura, Urbanisme, Seguretat Ciutadana i Comerç. MÉS s'ha quedat Urbanisme, Patrimoni, Cultura, Participació Ciutadana, Medi Ambient i Sanitat. Independents gestionaran Manteniment, Turisme, Fires i Festes i Esports. El PSOE s'encarregarà d'Educació, Tercera Edat i Serveis Socials.