Tots el partits de Felanitx pacten recuperar el centre de la ciutat

L'acord marca les línies mestres per dissenyar projectes que ajudin a repoblar el districte antic

La necessitat de posar fre a la degradació que pateix el centre de la ciutat de Felanitx, que en els darreres trenta anys n'ha provocat la despoblació, ha duit a tots el partits amb representació municipal a signar un pacte que marca les línies principals per rehabilitar el nucli antic.

Un estudi, començat el 2009 pel tècnic paisatgístic Pere Bennàssar, detecta tota una sèrie de mancances i d'impuls polític, que han permès que la degeneració del districte central de la ciutat s'hagi quedat buit no només de residents, sinó també de molts comerços.

Per això, el batle, Jaume Montserrat (El Pi), Joan Xamena (Bloc), Joan Aznar (PSOE) i el cap de l'oposició, Biel Tauler (PP), han signat una declaració d'intencions i de noves fites urbanístiques per tal de revitalitzar el centre de la ciutat. Tot a l'espera de poder aprovar, amb caràcter inicial, un nou pla general (PG) que substitueixi el que ha marcat el desenvolupament del municipi des de 1969, sense que cap consistori hagi estat capaç de dissenyar-ne un nou model.

Intervenir de forma decidida en els espais públics del centre, mantenint el suport i l'incentiu de la inversió privada per a la reforma de façanes i interiors d'habitatges, diversificar els usos per a distintes edats, amb especial incidència a la creació d'espais per a infants, actualitzar la normativa urbanística i millorar la neteja de les vies públiques, són el reptes marcats.

Més espais per als vianants

Llavors s'han de materialitzar projectes de reforma urbana, com el tancament al trànsit rodat de la plaça de sa Font i l'entorn de la plaça de s'Arraval, millorar la pavimentació dels carrers cèntrics, reordenar el trànsit al centre i a la zona perifèrica del nucli antic i millorar per als vianants els eixos històrics i de rutes escolars.

Fa quasi quaranta anys, a les eleccions locals de 1979, tots el partits es comprometien a actualitzar la normativa urbanística, ha recordat el regidor de Medi Ambient, Colau Barceló, abans de reconèixer implícitament que tot va quedar en paper mullat. Ara, el centre de la ciutat està tan abandonat que totes les forces polítiques s'han compromès a fer pinya per acabar amb un llarg període de decadència.

EDICIÓ PAPER 13/04/2019

Consultar aquesta edició en PDF