MANACOR
Part Forana 24/08/2013

Surt a la llum el lloc de batre i fer farina de l'època talaiòtica

Acaben les tasques d'excavació del poblat de l'Hospitalet Vell

Joan Sitges
2 min

Manacor.El jaciment talaiòtic de l'Hospitalet Vell ha recuperat un dels espais que les pedres i la vegetació havien amagat durant anys. Es tracta d'un nou sector d'habitacions i d'un pati central que també donaria servei a les habitacions adossades al talaiot que s'excavaren en els anys vuitanta. "L'any passat llevàrem nou tones de pedres, que tapaven aquesta estructura, i enguany n'hem retirat un bon caramull", explicava l'arqueòloga Magdalena Salas que, juntament amb Damià Ramis, ha dirigit l'excavació.

Tota aquesta feina, que han realitzat un equip de nou arqueòlegs i una desena de voluntaris, amb el suport de la brigada de l'Ajuntament de Manacor, ha servit per descobrir "un pati que els homes de la prehistòria utilitzaven per processar els cereals i emmagatzemar-los", explicà ahir Ramis.

De fet, s'han trobat molins de vaivé i molins de roda que permetien moldre el gra, a més de morters molt grossos que servien per batre. Aquestes troballes han permès explicar com usaven els pobladors de l'època talaiòtica l'espai que enguany ha vist la llum.

Aquest espai es podria convertir en un dels elements més monumentals del jaciment, amb el talaiot i el recinte rectangular format per enormes pedres. "En aquest pati s'han conservat parets de quasi dos metres d'alt que estructuren el conjunt d'habitacions i el pati central que, quan s'hagin netejat i consolidat, constituiran una façana impressionant", comenta Salas.

Més troballes

A banda de l'estructura del recinte, els molinets i els morters, també s'han trobat peces ceràmiques de fabricació talaiòtica i d'importació, i algunes peces de metall. "Hem trobat un bloc de plom que no sabem què és, alguns trossos de ferro i un clau i un anell de bronze", diu.

Tant les troballes ceràmiques que es varen localitzar l'any passat com les que han aparegut en aquesta campanya demostren un abandonament d'aquest sector en el segle II aC. Una cronologia que coincideix amb la conquesta romana de Mallorca, que es produí el 123 aC.

Part del sector que s'ha descobert enguany ja va ser excavat per l'equip del Museu de Mallorca dirigit pel doctor Guillem Rosselló en els anys 80 i restaurat per l'equip del Museu de Manacor l'any 2003. En aquestes habitacions es varen documentar nivells del talaiòtic final i una ocupació d'època islàmica.

L'excavació forma part dels tres projectes d'investigació que realitzen des del Museu d'Història de Manacor. L'Ajuntament ha finançat les excavacions d'enguany a Son Peretó i, de moment, el Museu espera que el Consell de Mallorca concedeixi la subvenció de 12.300 euros que ha de servir per pagar la campanya d'enguany.

stats