Publicitat
Publicitat

Sospiten que el tribunal de proves a policia fou manipulat

Un imputat pels exàmens a oficial i un detingut dels Àngels de l’Infern, entre els avaluadors

La magistrada instructora del cas de la presumpta manipulació de proves selectives en el cos de la Policial Local de Palma, Carmen González, i la Fiscalia Anticorrupció centren la investigació d’una nova ramificació del cas -iniciat amb les oposicions a oficial- en el concurs de març de 2012 per cobrir places d’agent. La composició del tribunal que va avaluar els aspirants i com van ser seleccionats és l’eix sobre el qual giren les indagacions dels investigadors. En aquesta part del cas, ha estat imputada la regidora de Cort i tinent de batle Irene San Gil.

Tot i que la regidora San Gil, que va comparèixer ahir davant la jutgessa en qualitat d’imputada per aquest cas, intentà minimitzar la seva citació assegurant que finalment no havia declarat perquè ja s’havia entregat la documentació reclamada pel jutjat, allò cert és que en sortí imputada com hi entrà i que la seva situació processal no varià.

Transcendí ahir que la imputació de San Gil és per presumptes delictes de prevaricació i falsedat, delictes de major gravetat que el de suposada obstrucció a la justícia de què es parlà inicialment per no haver entregat uns documents requerits per l’autoritat judicial.

“Un paper que faltava“

“S’ha aportat la documentació i ja no he declarat... Era un paper que faltava, res més”, digué la tinent de batle i regidora de Funció Pública, Irene San Gil, en abandonar els jutjats, com qui ve a dir que ja està tot aclarit i arreglat.

Però pareix que les coses no són tan senzilles. Els documents ahir entregats al jutjat s’han reclamat fins a tres vegades a Cort. Per ordre de la jutgessa instructora, la Guàrdia Civil els demanà dues vegades i una tercera a instàncies de la Fiscalia Anticorrupció.

Es va reclamar a Cort l’expedient complet de les proves a policia local de març de 2012, a més de tota quanta documentació prèvia i preparatòria hi hagués, fins i tot les relacionades amb el procés de selecció i composició del tribunal.

Anàlisi de la documentació

La informació aportada per Cort fins ara, malgrat els requeriments, era incompleta, i fins ahir no es van lliurar tots els documents reclamats per la justícia. Just s’han aportat quan la magistrada ha imputat la regidora de Funció Pública de l’equip del batle Mateu Isern i tres funcionaris més de l’àrea municipal que havia tramitat l’esmentada documentació. Des de Cort s’insistí ahir que si no es va entregar tota la documentació fou per un malentès, perquè la disposició a col·laborar amb la justícia de l’equip de govern és total i absoluta, ja que l’objectiu és comú: l’aclariment dels fets.

La jutgessa i la Fiscalia Anticorrupció analitzaran la documentació aportada i, per ara, tant la regidora Irene San Gil com els funcionaris continuen imputats.

Les sospites sobre aquestes proves comencen per la composició del tribunal mateix. Crida l’atenció dels investigadors que, entre d’altres, en formin part un dels agents al qual es va filtrar l’examen a oficial (i que està imputat en la causa) i també un membre de la Policia Local de Palma detingut en l’operació contra l’organització criminal Àngels de l’Infern.

L’escàndol de la presumpta manipulació de proves a la Policia Local és cada vegada més complex. La causa judicial es va iniciar el mes de setembre de 2013 centrada en el concurs a oficial (per la filtració de la prova a una sèrie d’agents als quals es creu que es volia afavorir), però els investigadors -amb els testimonis d’agents i documentació analitzada per la Guàrdia Civil i la Fiscalia Anticorrupció- estan trobant sospites sobre altres processos selectius, com ara per al càrrec de policies, major, subinspector i intendent.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 21/01/2018

Consultar aquesta edició en PDF