Part Forana 13/06/2018

El jaciment de Son Peretó, a Manacor, eixampla la delimitació de la necròpolis i preveu ampliar la zona de prospeccions

L'estudi d'enguany localitza més tombes amb infants i confirma una plaça comercial vora el temple

M. Barceló
4 min
L'equip de tècnics i experts que treballa a Son Peretó, amb la batlessa, Catalina Riera.

ManacorEl jaciment paleocristià de Son Peretó, a Manacor, es troba immers en una nova campanya d'excavació, en què s'apunta la localització de nous habitacles i amplia la delimitació de la necròpolis de l'assentament, que es troba en els límits municipals de Sant Llorenç del Cardassar i Manacor.

Aquest dimecres se n'han presentat alguns dels avenços i s'ha confirmat la pretensió de l'Ajuntament, avançada per l'ARA Balears, d'adquirir una parcel·la de 14.000 m2 annexa per ampliar l'espai d'estudi en els propers anys. Es tracta d'uns terrenys on recents estudis amb georadar, duits a terme per la Universitat nord-americana de Brown i la Universitat de Barcelona, hi situen un eixamplament del jaciment.

Durant la visita feta a Son Peretó per comprovar els resultats de la campanya arqueològica, la batlessa, Catalina Riera, ha dit que "impulsam la compra de la parcel·la on sabem que hi ha restes arqueològiques". La compra, en tot cas, es farà amb fons del Consell de Mallorca, que té oberta una convocatòria per a objectius semblants en matèria de patrimoni cultural.

Des de fa catorze anys ininterromputs es desenvolupen dues campanyes d'excavació anuals, treballs de consolidació i d'adequació al jaciment, un fet que el converteix en "el jaciment de Mallorca on es realitzen més excavacions i en l'únic jaciment mallorquí de l'antiguitat tardana que conté un conjunt basilical i una necròpolis i que, a més, està museïtzat i adequat a les visites", ha explicat la directora del Museu de Manacor i una de les directores de les excavacions, Magdalena Salas.

Des de l'Ajuntament "som conscients de la importància de Son Peretó i sabem que Manacor disposa d'una riquesa arqueològica enorme, per això apostam per mantenir les campanyes arqueològiques any rere any, cada excavació és una oportunitat de fer valdre aquest patrimoni i d'oferir nous atractius a tots els que ens visiten", ha explicat la batlessa i alhora responsable de les àrees municipals de Patrimoni i Educació.

Excavacions 2018

La campanya d'enguany ha durat tres setmanes d'excavació al jaciment i una de restauració i laboratori. Els arqueòlegs enguany s'han centrat en quatre punts del jaciment. "S'ha continuat excavant la zona exterior que constituïa una plaça pública, s'ha excavat completament la tomba infantil situada a l'exterior de l'absis de la basílica, i s'han fet dos sondejos: un que ha indicat que la zona d'enterraments s'estén més enllà del camí d'accés al jaciment i l'altre sondeig s'ha fet per descobrir l'estructura de l'habitació que havíem documentat amb la tècnica del georadar", ha apuntat el codirector de l'excavació, Mateu Riera.

L'antropòleg Llorenç Alapont, treballant amb restes d'infants localitzats a les darreres tombes obertes.

"L'absis on hi havia l'altar i possiblement les restes d'un sant màrtir era el lloc més sagrat de l'entorn, i només les persones amb més poder o influència es podien permetre un enterrament en aquest indret", ha explicat durant la visita l'arqueòleg Mateu Riera. Enguany s'hi han localitzat les restes "d'almenys sis infants", ha explicat Riera davant les restes que estudiarà el cap de l'equip d'antropòlegs de l'excavació, Llorenç Alapont.

Pel que fa a l'espai exterior, que possiblement s'utilitzava com una plaça, "pensam que s'hi feia mercat perquè hi hem trobat ceràmica molt esmicolada, restes d'animals també esclafats i una nova moneda que haurem d'estudiar", han subratllat els responsables de la campanya.

El projecte de Son Peretó està dirigit pels arqueòlegs Mateu Riera i Miquel Àngel Cau, i està coordinat per la directora del Museu d'Història de Manacor, Magdalena Salas. A més, hi participen els restauradors Margalida Munar i Bernat Burgaya. El projecte disposa d'un equip format per antropòlegs dirigits per Llorenç Alapont i diferents arqueòlegs. Enguany s'ha tornat a comptar amb l'Associació Archaeospain, que ha apropat el patrimoni de Manacor a voluntaris nord-americans i canadencs. També s'ha comptat amb la brigada de l'Ajuntament de Manacor.

Aquest divendres, a les 19.30 h, tindrà lloc una nova jornada de portes obertes, que partirà des de l'esplanada del Museu de Manacor fins a la Torre dels Enagistes. Durant la visita s'explicaran els avenços fets i les possibles intervencions en properes campanyes.

Curs universitari

Així mateix, s'ha anunciat que, com l'any passat, s'ampliaran les setmanes d'excavació gràcies als dos cursos universitaris d'introducció al món cristià dels segles IV-VIII. De fet, l'Ajuntament de Manacor, a través del Museu d'Història de Manacor, ha signat un conveni amb la Facultat d'Història, Arqueologia i Arts Cristianes Antoni Gaudí, de Barcelona, per tal de fer possible un nou curs d'arqueologia, que enguany es desenvoluparà entre els mesos d'agost i setembre.

Els estudiants vindran durant vuit dies a Manacor "i podran triar fer el curs en català o en anglès, perquè ha interessat tant als alumnes d'àmbit internacional que hem ampliat l'oferta respecte de l'any apassat", ha explicat el director del curs universitari i de les excavacions, Mateu Riera. A banda de formació teòrica al Museu de Manacor, els estudiants participaran en les excavacions a Son Peretó. El curs equivaldrà a cinc crèdits ECTS d'un seminari de màster.

Antecedents del jaciment

El jaciment arqueològic de l'antiguitat tardana de Son Peretó es troba al nord-est de Manacor, a cinc quilòmetres i mig anant cap a Sant Llorenç. Les excavacions es varen començar devers el 1912, gràcies a l'empenta de mossèn Aguiló. Amb l'esforç d'aquest home es reuní una col·lecció que va ser adquirida per l'Ajuntament de Manacor l'any 1926, i que constitueix actualment una de les col·leccions més importants del Museu d'Història de Manacor.

stats