DENÚNCIA CIUTADANA

Sóller pagarà una multa per posar càmeres sense avisar

Els denunciants demanen la dimissió de Simarro

L’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) ha decidit que l’Ajuntament de Sóller va incórrer en una falta greu per la instal·lació de càmeres ocultes a l’entrada d’un aparcament de la barriada dels Estiradors de la localitat, i per això l i imposa una sanció.

Aquesta decisió és adoptada quasi dos anys després que el col·lectiu Albaïna denunciàs els fets davant l’organisme. Ara, els seus portaveus han anunciat que demanen la dimissió del batle, Carlos Simarro, i del tinent de batle, Gabriel Darder, a més d’unes disculpes públiques.

En un primer moment, Darder Matas digué que no sabia d’on procedia la càmera ni qui l’havia col·locat, encara que més endavant declarà que era ell mateix qui havia ordenat instal·lar-la per protegir els dispensadors de tiquets d’ORA del pàrquing, a causa dels reiterats actes vandàlics del municipi.

En les al·legacions, l’Ajuntament ressaltà l’incendi del cotxe del batle com a prova d’aquest vandalisme. Quan el batle admeté ser qui havia ordenat posar la càmera, Albaïna interposà una denúncia a la Guàrdia Civil, que fou traslladada als jutjats de Palma i envià una comunicació a l’AEPD denunciant els fets.

La resolució de l’Agència considera que l’Ajuntament infringí “el disposat en l’article 6.1 de la Llei orgànica de protecció de dades”, que incideix sobre el consentiment de l’afectat: “El tractament de les dades de caràcter personal requerirà el consentiment inequívoc de l’afectat”.

Tipificada com a sanció greu, aquesta infracció suposaria una multa que oscil·laria entre els 60.000€ i els 300.000€ si es tractàs d’un particular. En tractar-se d’una institució pública, encara no se sap quina serà la sanció exactament. Encara que la denúncia es va interposar contra el batle, el responsable jurídic és l’Ajuntament, a causa de diverses implicacions per part d’altres funcionaris. “Estaria bé que ells pagassin una suma econòmica i així veiessin que per als càrrecs polítics també existeix la llei”, va afirmar Rafaela, membre d’Albaïna.

EDICIÓ PAPER 13/04/2019

Consultar aquesta edició en PDF