ELECCIONS MUNICIPALS

Sineu: panorama obert amb un PP escindit i un nou partit d'esquerres

Dues noves agrupacions poden posar en qüestió la reedició del pacte PP-El Pi

Les eleccions a Sineu arriben amb dues particularitats destacables que poden influir en els resultats: la recent escissió del Partit Popular i la creació d'un nou partit assembleari i d'esquerres, que ha comportat la desaparició dels històrics Sineuers Independents, els quals s'han unit al projecte.

El PP (5) i Convergència per les Illes (2) han governat durant aquesta legislatura, reeditant el pacte amb PP-UM que dura des de l'any 2003. El seu acord de governabilitat va repartir la batlia el primer any per al candidat regionalista, Josep Oliver Pavarotti, que ha gaudit del sou de la dedicació exclusiva; i els tres darrers per al popular Pere Joan Jaume, col·locat com a càrrec de confiança al Parlament balear, malgrat que les seves tasques eren a l'Ajuntament.

Després de perdre les primàries del partit i d'assistir a la presentació del candidat popular, Pere Joan Jaume  va rompre amb el PP i va anunciar la creació d'una nova agrupació d'electors: Sineu s'ho mereix. La seva capacitat per atreure vot dels populars no se sabrà fins al vespre de dia 24.

Per la seva banda, el PP té com a candidat Tomeu Mulet, qui durant aquesta legislatura ha estat regidor de Festes i que seria favorable a repetir el pacte amb els regionalistes, que ara es presenten amb les sigles d'El Pi. El cap de llista torna a ser Pavarotti, el més veterà, amb 16 anys en política. Si els edils dels dos partits conservadors serveixen per sumar una majoria, és probable que el govern sineuer dels propers quatre anys s'assembli molt al d'aquest mandat.

La formació d'un nou partit, municipalista i de perfil assembleari, Gent per Sineu, aporta aire fresc a aquesta contesa electoral. El seu candidat és Miquel Gelabert Confit, qui ja havia estat integrant de llistes dels independents i actual director de l'escola de Lloret. Esquerra i independents s'han integrat en aquesta agrupació, que va néixer amb la voluntat d'acabar amb l'hegemonia dels pactes de dretes al municipi.

El PSOE, per part seva, finalment va decidir no integrar-se en Gent per Sineu i presenta un nou candidat: José Manuel García. Els socialistes hauran d'intentar conservar el seu regidor lluitant amb l'handicap de presentar el candidat menys conegut de tots quatre.

En cas que el pacte conservador no sigui possible i no hi hagi cap majoria absoluta, es pot obrir tot un ventall de possibilitats al poble del Pla. Des de pactes inèdits, passant per reconciliacions, fins a un govern en minoria per part de la força més votada.

 

EDICIÓ PAPER 17/02/2019

Consultar aquesta edició en PDF