Publicitat
Publicitat

Ses Salines regula la taxa de fems dels habitatges vacacionals amb un 15% d'augment

El PP demana un debat polític sobre la problemàtica d'aquest sector sense obtenir-ne resposta del batle

Les cases vacacionals de ses Salines dins zona urbana pagaran un 15% més de taxa de recollida de fems que un habitatge residencial i un 20% més si es troba en sòl rústic. L'Ajuntament n'acaba de modificar l'ordenança reguladora, que no recollia aquest tipus d'establiments, als quals, emperò, aplicava una taxa com si es tractàs d'un allotjament turístic sense menjador. Aquesta classificació havia provocat que els rebuts emesos fins ara establissin una taxa molt elevada: els 86 euros d'una casa normal, més 36 euros per plaça vacacional declarada.

Les elevades quanties han originat els darrers mesos una allau de queixes i recursos, ja que  l'Agència Tributària (ATIB) ha aplicat un recàrrec de tres anys a totes les cases vacacionals de ses Salines i hi ha hagut casos d'habitatges que només tenien un any d'activitat. El batle, Bernat Roig (Endavant), ha culpat l'ATIB d'aquestes taxes elevades i dels cobraments retroactius que ha provocat moltes queixes i crítiques al grup de govern.

Reducció de quotes

Amb l'aprovació de la modificació de l'ordenança, proposada pel PP, el grup majoritari que està a l'oposició, els titulars d'habitatges vacacionals han de veure reduïda en els propers rebuts la quota "un 300% menys" que el que es cobrava. A la vegada, el portaveu del grup popular, Juan Rodríguez, ha lamentat que la seva proposta d'organitzar un debat polític públic sobre els habitatges  vacacionals no hagi tingut una resposta per part del batle.

En la darrera Junta de Districte de la Colònia de Sant Jordi es va plantejar obrir un fòrum ciutadà per analitzar la problemàtica que afecta el sector vacacional, "sense que el grup de govern n'hagi fet cas", segons Rodríguez. Ses Salines tenia un cens de 650 places vacacionals el 2016. Es tracta d'un sector que de retruc anima l'oferta complementària turística del municipi, segons el PP.

A proposta també del PP, la taxa dels locals comercials amb superfície que superi els 200 m2 pagaran un recàrrec de 6 euros per metre quadrat fins a un màxim de 300 euros per aquest concepte. Fins ara, en sobrepassar els 200 m2,  s'aplicava un sobrecost al conjunt de tota l'ocupació, inclosos els 200 m2 primers, amb la qual cosa es generava una quota molt elevada i la consegüent protesta de molts comerciants que consideraven injust aquest recàrrec tributari.

Romanent de 2016

El ple que es dugué a terme aquest dilluns va aprovat destinar el superàvit econòmic de l'Ajuntament, corresponent a l'any 2016 (150.000 euros), a amortització de préstecs (20.000 euros), la instal·lació de plaques solars a edificis públics per tal d'estalviar energia (13.000 euros) i a pavimentar carrers i camins que estiguin en mal estat.

D'altra banda, s'han estimat les renúncies de dos dels quatre regidors d'El Pi. Tolo Salvà i Bernat Bonet seran substituïts per José García Revert i Miquel Rigo. El Pi ha hagut de recórrer als suplents de la llista electoral per cobrir les vacants del seu grup.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF