Santanyí engega una campanya preventiva contra la processionària

L'Ajuntament tracta amb endoteràpia els pins situats en espais públics

El municipi de Santanyí té moltes zones públiques en què el pi és l'element boscós més present. D'aquí ve que hagi iniciat una campanya a gran escala de prevenció de la processionària mitjançant endoteràpia. Es tracta d’un sistema amb el qual s’injecta directament al tronc dels arbres un líquid biocida que evita la proliferació de l’insecte. El sistema d'endoteràpia suposarà una despesa d'11.000 euros de les arques municipals.

L'Ajuntament va provar aquest sistema per combatre la processionària en anys anteriors. Atesos els bons resultats, per a enguany s’ha decidit repetir el tractament i ampliar la zona on s’aplicarà. Si el 2017 es va centrar en les escoles i els parcs infantils, enguany s'intentarà arribar al màxim de pins de totes les zones públiques del municipi, moltes de les quals es troben en àmbits residencials i turístics.

"El mètode d'endoteràpia és menys invasiu, ja que consisteix a injectar, un per un, a tots els pins de zones públiques, un tractament. És un sistema poc agressiu que també utilitzen altres municipis de Mallorca i que a nosaltres ens ha funcionat molt bé", segons ha explicat el regidor de Medi Ambient, Salvador Ferrer, que ha valorat el fet de poder evitar les fumigacions i tractaments molt més agressius amb l’entorn.

Efectivitat

Aquest tractament té un efecte de sis mesos, i evita que les erugues formin els nius a les branques dels pins. A més, es poden aprofitar els forats fets als arbres en anys anteriors per tornar a injectar el tractament, que és eficaç en un 98% dels casos.

Segons ha explicat Ferrer, com cada any, també es comptarà amb l'ajuda de l’Associació de Caçadors de Santanyí en arribar la primavera. Llavors es farà una revisió de les diferents zones públiques on no s'hagi pogut arribar amb l'endoteràpia i es farà alguna actuació puntual quan sigui la temporada de proliferació de la processionària.