LES NEOFESTES DE L’ESTIU

Santa Praxedis omple de verd i clovelles els carrers de Petra

Religiositat i bauxa juvenil es mesclen per gaudir d’unes festes en què qui ha representat la figura de la patrona ha fet una crida al civisme

Carrers plens de gent que s’hi bellugava amb camiseta verda i centenars de joves amb botella de refresc davall el braç. Passada la tradicional sortida del dimoni, Petra va viure amb tot un esclat de festa l’onzena edició de les Clovelles. La presència de centenars de joves, disposats a viure de prop la bauxa que mouen les danses dels grups de balladors i santa Praxedis per acabar la diada amb la ja tradicional pluja de clovelles just davant l’Ajuntament, feren de Petra una vila plena de joia.

Dues tones de clovelles d’ametla, dins sacs llançats des del mateix carrer i també des de la balconada de la casa consistorial, feren esclatar la festa. Es viu una jornada en què es rep una onada de gent de fora poble que ha anat creixent i que se suma a la bulla dels joves petrers.

Els combois de tren arriben plens a Petra i molts autocars procedents de pobles de la comarca també sumen gent a la capital del Pla de Mallorca en el seu inici de les festes, que han d’acabar dia 21, amb la festivitat de la patrona, i una vegada haver cremat la ressaca de les Clovelles.

La gent arriba amb ganes de festa i espera que arribi l’hora de les Clovelles cercant les ombres i bevent. El beure mai hi falta.

Ahir eren les 12 del migdia quan Maria Margalida Martí Bauzà, enguany escollida per representar la patrona de Petra, va sortir pel portal major de l’església de Sant Pere representant santa Praxedis. Acompanyada pel grup de balladors i balladores i pel grup de xeremiers de Petra, va obrir la tradicional cercavila, amb carruatge per a la santa. Va tenir el punt àlgid a la plaça del Pare Serra, després de dansar en diversos caps de cantó dels carrers més cèntrics.

Dinar de les Clovelles

Aquest acte va ser seguit pel tradicional dinar de germanor a la vella estació de tren. Allà, més de 500 joves varen recuperar forces per a l’horabaixa amb paella i pollastre rostit. Va ser temps de tertúlia i companyonia, tot esperant el sus per anar a cercar la clau a les Escoles Velles, que és on el dimoni guarda gelosament la clau de la Sala.

I a les Escoles Velles es va presentar la comitiva festiva passades les quatre de l’horabaixa, per aglapir-hi el dimoni i animada per una gentada. Després de la tradicional brega al pati de la clastra entre la santa i els balladors d’una banda i la bèstia infernal de l’altra, estirada va, estirada ve, santa Praxedis es va fer seva la clau i es va poder continuar amb la passejada i el darrer ball a la cantonada de l’Ajuntament.

A la balconada, santa Praxedis, envoltada dels balladors, va convidar tots els presents que omplien els carrers de la zona a gaudir de la festa amb respecte i civisme. Aquest clam va servir per donar el sus al llançament de les clovelles i de l’ aigua a través d’aspersors instal·lats a la façana de l’Ajuntament, que varen xopar els centenars de joves que amb camisetes verdes varen aportar el color característic del poble a la bauxa. Els joves agraïen també qualque poal d’aigua tirat des d’alguna balconada. És l’estiu i fa calor.

L’Ajuntament va reforçar la Policia Local davant l’allau de joves arribats de diferents punts, disposats a compartir la festa, tot i que com sempre sol passar n’hi ha que estan lluny del bon comportament ciutadà i deixen la seva empremta amb alguna malifeta al mobiliari urbà o al sistema de protecció d’alguna façana particular.

Això no lleva pes ni reconeixement a la bona organització amb què el col·lectiu El dimoni s’hi va retre prepara i controla des de fa onze anys la festa de les Clovelles. En el seu manual d’organització no hi manca la protecció que instal·la als edificis més propers a la Sala, per tal d’evitar que els esquits d’aigua, pols i clovelles facin malbé qualsevol de les façanes on s’acumula la multitud a l’espera del llançament de les clovelles d’ametla.

La festa a la capital de la comarca del Pla de Mallorca prosseguirà els propers dies fins al 21, festa de la patrona. La diada de més vertigen ja ha passat.

EDICIÓ PAPER 24/03/2019

Consultar aquesta edició en PDF