Sant Joan celebra 100 anys de cooperativisme agrícola

La finca dels Calderers reuneix molts socis veterans i recorda les entitats i dirigents que han mantingut el moviment pagès durant un segle

La història de la pagesia a Mallorca no es pot escriure sense remarcar el paper de la Cooperativa Agrícola de Sant Joan, que el 2019 celebrarà el primer centenari d'un moviment que, a partir de la històrica Caixa Rural, va promoure la modernització del camp en un dels principals graners de l'illa durant moltes dècades. L'esperit cooperativista s'ha fet palès amb la presència de molts socis històrics, i també s'ha recordat les persones que durant molts anys treballaren per l'entitat.

La mítica finca dels Calderers ha reunit aquest dijous un bon grapat de socis de la cooperativa que presideix Miquel Vidal Llaneres i que ha estat acompanyada pel conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal; la presidenta de les Cooperatives Agroalimentàries de les Illes, Jerònima Bonafé; el president de Camp Mallorquí, Antoni Garcies; el batle, Xisco Mestre, i la historiadora i periodista Catalina Gayà Morlà.

Gayà ha fet un repàs històric a tot el moviment pagès, citant la tasca dels historiadors que han recollit el treball de la cooperativa, entre ells Arnau Company, i ha recordat el treball de la revista 'Mel i Sucre' que en les seves monografies relata la història de la cooperativa a través del temps.

El conseller Vidal ha destacat la lluita del món pagès per sobreviure i assolir un preus justos, alhora que ha assegurat que el futur implica que els agricultors arribin a tenir una renda digna.

Sumar esforços

D'altra banda, Jerònima Bonafé ha fet una aposta per la interacció entre les cooperatives "amb una feina transversal" i encarar el repte d'incorporar més dones als òrgans de gestió. Antoni Garcies ha recordat que "sense unió i suma d'esforços (entre cooperatives) es fa difícil mantenir les explotacions dins el món econòmic que ens ha tocat viure", marcat per la globalització.

Per la seva banda, el batle ha demanat una major atenció de les institucions als joves que s'incorporen a la pagesia. Miquel Vidal ha agraït als Calderers que hagi deixat les seves instal·lacions per a l'acte.

La cooperativa santjoanera, en la seva època més esplendorosa, arribà a tenir 342 socis, en un municipi de 2.000 habitants. Ara té 112 membres, i l'entitat figura en el grup de 21 cooperatives que avui mantenen viva foravila. Avui també s'ha presentat el calendari del 2019 de la cooperativa amb 12 postals històriques de l'entitat.