Manacor rebenta amb Sant Antoni

La plaça s'omple al ritme del 'para-pa-pa-txim pa-pa-txim, pa-pa-txim' per rebre el sant i els dimonis, a l'espera del ball de les dimònies i les completes

La festa acaba d'arrencar a Manacor a primera hora d'aquest horabaixa, amb el primer ball davant Cas Baciner. La banda de música ha donat el sus i centenars de persones han cantat la tonada tan esperada. L'esclat d'eufòria ha seguit els dimonis fins davant l'Ajuntament.

Cas Baciner és el punt des d'on comença la revetla de Sant Antoni. Els dimonis queden per vestir-se a les 13:15 h, mentre a fora se senten els crits: "Que boti Manacor! Que boti Manacor!" Tota l'emoció posada en les persianes que estan a punt d'obrir-se. Un any més. 

Sant Antoni ha escampat la festa arreu de la ciutat. Però el gran bull es viu a la plaça del Convent, on un petit tsunami humà aguanta l'arribada del sant, envoltat dels dimonis, els sonadors i el baciner.

El dimoni comanda

Tal com marca la tradició, el dimoni ha rebut la vara de mans de la batlessa, Catalina Riera. Tot un símbol per aclarir que és el dimoni gros que governa el poble durant la festa de Sant Antoni. Després de la recepció oficial a l’Ajuntament, els dimonis han saludat la gentada i la música ha tornat a sonar a peu de carrer. 

A les 19 h comença la Colcada. La colla de dimonis, sant Antoni, els representants del Patronat de Sant Antoni i els representants municipals es troben davant l’Ajuntament per començar la Colcada just davant la banda de música i el poble de Manacor. Tots junts es dirigeixen cap a l’església, on a les 19.30 h comencen les completes i es canten els goigs. A la mateixa hora hi haurà el ball de les dimònies a la plaça de Sant Jaume, com a acte de reivindicació de la participació de la dona a les festes, organitzat per l'Associació Antipatriarcal de Manacor.

Foguerons

Pels carrers de Manacor cremaran uns 100 foguerons durant la nit de Sant Antoni, uns foguerons que s’han anat muntant durant la jornada i que en molts llocs estan envoltats de torradores i graelles preparades per a torrar.