Part Forana 25/07/2018

Salvem Portocolom denuncia nous fondejos sobre la posidònia i la manca de control

La plataforma continua filmant algunes de les grans embarcacions que no respecten el medi marí

M. Barceló
2 min
Imatge del video en què es veu l'efecte de l'ancorada d'un vaixell als fons de la badia.

PortocolomLa plataforma Salvem Portocolom ha denunciat l'increment de la pressió damunt la posidònia de la badia de Portocolom i de les cales dels voltants durant aquests darrers dies del mes de juliol. Aquest dimarts passat, dia 24, la barca del servei de vigilància va haver de fer diferents actuacions tant dins la badia com a cala sa Nau, cala Mitjana i s'Algar.

"Salvem Portocolom vàrem poder filmar alguns d'aquests vaixells i informar-ne. Amb els nostres humils mitjans vàrem enregistrar com el veler britànic 'Miss Molly', d'uns 12 metres d'eslora i fondejat damunt la posidònia de Portocolom, aixeca l'àncora arrabassant part de l'altina i la du cap a la superfície, i com després es veu caure arena i alga que tornen al fons", s'explica des de la plataforma.

A més, es destaca també "la gran quantitat de metres de cadena que reposen damunt de la praderia i que pot tenir una acció destructiva, especialment si el vent rola i es produeix un borneig de l'embarcació". Una altra denúncia d'aquest grup fa referència al catamarà 'Atlante', de 40 peus i de l'empresa Colom Tatchin & Charter, amb base a Portocolom, que treu l'àncora carregada de fulles de posidònia.

Aquests dos fets estan filmats en vídeos. Per Salvem Portocolom "són proves evidents que les àncores dels vaixells sí que tenen un impacte sobre les praderies de posidònia, especialment en moments com aquest en els quals hi ha una massificació de vaixells grans".

L'alguer, en perill

El col·lectiu adverteix de la necessitat de prendre mesures específiques per protegir l'alguer de dins la badia de Portocolom i d'augmentar els mitjans i el personal del servei de vigilància del fondeig. "Les praderies de posidònia són un hàbitat protegit per la llei i cada dia són fustigades impunement per àncores i cadenes de vaixells de grans i mitjanes eslores que s'uneixen al mal que fan els emissaris submarins a diferents indrets de les nostres illes", denuncia Salvem Portocolom.

stats