ELECCIONS MUNICIPALS

Sa Pobla: quatre partits, dues ànsies de majoria i un possible govern en minoria

Resultat obert i caps de llista renovats en un municipi ple de singularitats

Quatre partits concorren a les eleccions municipals de sa Pobla el proper dia 24. Són tres menys que l'any 2011, una dada que és clau per poder especular sobre la configuració del consistori els propers quatre anys en aquest poble, gran i ple de singularitats, on els noms dels candidats de totes les llistes sempre van acompanyats del seu malnom.

Biel Serra 'de can Barret de na Morena' va recuperar la majoria absoluta pel Partit Popular fa quatre anys, amb 9 regidors, després d'un important càstig electoral als Independents (4), que havien governat gràcies a un pacte amb el PSOE i el PSM, els quals quedaren amb un edil cadascun. Els altres dos foren per a la Lliga Regionalista.

Després de negociacions amb el PSM i El Pi, finalment els Independents (un partit que va sorgir de l'escissió d'UM fa 12 anys) s'han ajuntat amb els regionalistes i han format l'agrupació Indepdendents-El Pi. Aquesta passa pot ser decisiva al poble del president dels regionalistes –i exbatle pel PP (1991-2003)–, Jaume Font 'Miqueló'. La formació defensa la seva fortalesa i les seves aspiracions per aconseguir una majoria àmplia, aprofitant un possible desgast dels populars. El cap de llista de la coalició és Biel Ferragut 'de can Reganyol', qui ja va ser regidor a l'oposició la legislatura 2003-2007 i encarregat de Comerç i Participació entre 2007 i 2011.

El PP aspira a revalidar la majoria absoluta i presenta Margalida Serra 'de cas Pallasso', diputada durant aquesta legislatura, la qual ja va ser regidora durant vuit anys a l'equip de govern i quatre a l'oposició. Serra agafa el relleu de Biel Serra, que  va renunciar a presentar-se al·legant "motius personals", però amb un evident malestar amb la deriva espanyolista del Govern Bauzà. El batle sortint no apareix a la llista dels populars en el tradicional simbòlic darrer lloc.

MÉS, per part seva, es presenta renovat agrupant diferents sensibilitats progressistes, incloent-hi també Esquerra, que fa quatre anys no aconseguí entrar al Consistori. El seu candidat és Antoni Simó Tomàs 'de can Toni Betzo'. Amb 25 anys, és el cap de llista més jove i l'únic que s'estrena en política, malgrat tenir ja una llarga trajectòria en organitzacions i moviments socials. En cas que no hi hagi majories, la seva intenció manifesta de no formar govern podria acabar propiciant un govern en minoria, si els resultats el converteixen en una força decisiva.

Pel que fa al PSOE, la candidata és Catalina Cladera 'de can Viu', qui es presentà en tercer lloc fa quatre anys. Arriba avalada per l'experiència en la gestió en diferents ajuntaments i amb el càrrec de directora gerent de l'Institut Balear de d'Habitatge durant el segon pacte de progrés en el seu currículum. Cladera substitueix Lluís Socies i ha de pugnar per mantenir el regidor que tenen al Consistori.

A sa Pobla no han sorgit noves agrupacions d'electors. Guanyem i Podem no s'hi presenten. PSM i Esquerra van junts sense problemes de sigles. Hi haurà dos debats electorals: un organitzat per l'Obra Cultural Balear dimarts que ve, que encara no té la confirmació de tots els partits, i un altre organitzat per la ràdio municipal per al proper dijous.

 

EDICIÓ PAPER 17/02/2019

Consultar aquesta edició en PDF