El cicle Redescobreix els Cossiers aportarà novetats sobre aquestes figures a Montuïri

L'Ajuntament organitza tres conferències per presentar aspectes fins ara desconeguts sobre la música, les danses i la indumentària del grup de dansaires

Els Cossiers de Montuïri seran objecte de tres conferències que ha organitzat l'Ajuntament amb l'objectiu donar a conèixer aspectes fins ara desconeguts d'aquest grup de dansa ritual que data del 1750. Les conferències tindran lloc els divendres 26 de juliol, 2 d'agost i 9 d'agost a les 20.30 h davant Ca s'Escolà (plaça Major).

Segons explica el regidor de Cultura, Gabriel Mayol, el cicle d'activitats culturals vol aprofundir en aquesta mostra de patrimoni immaterial perquè pugui ser més coneguda entre la gent de Montuïri i així poder ser explicada encara millor als visitants. 

La primera conferència tindrà lloc aquest proper divendres, 26 de juliol, a càrrec de Benjamí Salom, amb el títol de 'L'evolució de la música dels Cossiers'. La xerrada girarà entorn de les diferents versions musicals que es conserven de les danses a través d'enregistraments o partitures. L'acte comptarà amb la col·laboració del flabioler Tomàs Salom. 

Divendres 2 d'agost serà el moment de la segona xerrada sobre 'Les primeres imatges dels Cossiers' de la mà de l'historiador de l'art i periodista Joan Socies. En aquesta intervenció, es comentaran les fotografies més antigues dels dansaires montuïrers i es projectaran les primeres imatges cinematogràfiques dels Cossiers procedents de la pel·lícula 'Mallorca (1927)'. de Josep Maria Verger, que ha estat facilitada per a l'ocasió pels hereus del director i l'Arxiu del So i la Imatge de Mallorca.

Tancarà el cicle la historiadora de l'art i restauradora Catalina Mas amb la conferència 'Una mirada tècnica a la carota del Dimoni', el divendres 9 d'agost. La xerrada aportarà dades noves sobre la policromia de la màscara, els materials amb els quals es construí i la possibilitat que tingués una boca articulada que posteriorment es convertís en fixa. També es donaran a conèixer els resultats de les radiografies fetes a la carota a la Clínica Rotger de Palma.