Puigròs: "La tragèdia afecta tota la comarca, no només Sant Llorenç"

El batle viu a peu de carrer com la gent intenta recuperar la normalitat

Amunt i avall, cap al nord i cap al sud. De reunió en reunió i al carrer atenent veïns que li demanen com ho poden fer per demanar ajuda i els mitjans de comunicació que li reclamen informació actualitzada. El batle de Sant Llorenç, Mateu Puigròs, no atura. No se'l veu riure, però tampoc abatut. "Ens hem d'aixecar i continuar", diu amb una cordialitat excepcional que du el camí de mantenir-lo 24 anys al capdavant d'un municipi pròsper, ara enfangat.

El seu caràcter d'home senzill el fa reconèixer i demanar que es valori tot l'abast de la malifeta de la natura en la seva mesura real: "La tragèdia afecta tota la comarca, no només Sant Llorenç", declara amb la mirada indirecta cap a uns mitjans de comunicació que tal vegada han posat massa el nom d'aquest municipi en els titulars, i més tenint en compte que la majoria de les 12 víctimes mortals i el nin desaparegut no són de Sant Llorenç. 

Puigròs intenta evitar que el fet que el poble hagi estat l'epicentre de la tragèdia, pel nombre d'habitatges afectats, llevi importància a l'impacte terrible que han patit també altres indrets com Artà, Canyamel, Son Carrió o s'Illot a més de molts habitatges en sòl rústic. El batle llorencí insisteix a demanar que l'ajuda i la solidaritat arribi a tots els indrets de la comarca que ho necessiten.

Espai 36

El centre cultural de Sant Llorenç Espai 36, entre l'església i l'ajuntament, al carrer Major, ha passat de ser un espai d'arts escèniques a convertir-se en el punt de recollida d'ajuda per als damnificats. Allà hi van arribant furgonetes amb bosses de roba, mantes, material de neteja... Mentrestant, a la plaça de l'església, un envelat acull aliments i menjar per anar passant el dia a dia, al qual s'acosta la gent que no té un fogó a casa seva per preparar-se un plat calent. La Creu Roja per una banda i els voluntaris arribats de tot Mallorca per una altra ajuden en el que poden. Aquest dilluns dematí, restaurants de Sineu feien arribar menjar cuinat per poder servir a migdia.

Falten somiers i matalassos

El caramull de roba rebuda és tan gros que la sala escènica d'Espai 36 està plena a vessar. Sobrarà molt material, segons algunes de les persones que el classifiquen i en gestionen el repartiment. Alhora destaquen que allò que fa més falta són somiers i matalassos, "perquè hi ha gent que dorm a terra".

Pel carrer, el pas dels nins sortint d'escola de la mà de pares i mares, el moviment de vidriers, lampistes, electricistes, picapedrers... posa la imatge d'un poble en reconstrucció, coincidint amb una minva de presència de mitjans de comunicació. I, de tant en tant, la gent s'abraça i s'emociona. I és que "això ha estat molt gros".

EDICIÓ PAPER 20/04/2019

Consultar aquesta edició en PDF