Part Forana 09/07/2018

Portocristo reactiva la seva estació de mostratge de posidònia

El Govern compta amb sis punts de control i l'Ajuntament de Manacor edita fulletons per explicar la funció de les algues

Ara Balears
2 min
La vicepresidenta del Govern (tercera per l'esquerra), el conseller Vidal i el regidors Pedro Rosselló i Antònia Llodrà (dreta), durant la visita al port de Portocristo.

ManacorEl Govern de les Illes Balears ha recuperat des de l'any passat sis estacions de mostratge de posidònia que fan el seguiment de l'estat de salut de les praderies. Una d'aquestes estacions és a Portocristo. A banda de reinstal·lar els elements de les estacions de mostratge, s'han cercat voluntaris nous i s'ha contactat amb els que ja participaren en la primera etapa d'aquest projecte.

Es tracta d'avaluar l'evolució de les praderies, proporcionar informació fiable que permeti establir mesures de control i gestió i sensibilitzar els sectors socials implicats en el medi marí, perquè coneguin la importància de conservar les praderies per al manteniment de l'equilibri biològic i la biodiversitat mediterrània.

La vicepresidenta, Bel Busquets, ha explicat que aquest projecte subvencionat amb 132.000 euros provinents de l'impost de turisme sostenible, tindrà una durada de quatre anys i intentarà revertir la petjada humana. Per la seva banda, el conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal, juntament amb tots els representants públics, ha volgut agrair la feina dels voluntaris en la instal·lació d'aquestes estacions.

Cal recordar que l'Ajuntament de Manacor ha editat uns nous fulletons "per explicar als turistes, visitants i residents la importància de la posidònia per mantenir la puresa de l'aigua, la blancor de l'arena i l'equilibri dels ecosistemes de les nostres platges", explica la regidora de Turisme, Antònia Llodrà

L'alga és brutor per a molts turistes

I és que "des de fa alguns anys rebem queixes perquè hi ha brutor a les platges però, en realitat, no és brutor, sinó que es tracta de restes de posidònia i contràriament al que pensa molta gent les parts seques de les plantes de posidònia que arriben a la platja indiquen que l'aigua és neta, que el fons del mar és viu i, a més, ajuden a mantenir l'arena de la platja al seu lloc", afegeix Antònia Llodrà.

Per això els nous tríptics, que s'han editat en català, castellà i anglès, s'han repartit als establiments hotelers, agroturismes i a les oficines d'informació turística del municipi. Als fulletons també es recorda que "les restes mortes de posidònia que queden a la platja també són importants perquè amorteixen l'impacte de les ones i controlen la regressió i la pèrdua d'arena a les platges. Així es manté la dinàmica natural dels sistemes dunars. Precisament per aquest motiu l'Ajuntament de Manacor ja aplica el pla de neteja sostenible a les platges", recorda el regidor de Medi Ambient, Pedro Rosselló.

stats