PATRIMONI
Part Forana 09/11/2018

Portocolom reviurà l’edat del bronze

El Govern presenta el projecte per convertir el jaciment dels Closos de can Gaià en parc prehistòric

Miquel Barceló
2 min
POSADA EN ESCENA L’anunci del projecte de parc prehistòric es va fer a l’Ajuntament de Felanitx.

FelanitxL’edat del bronze a les Illes Balears té en els Closos de can Gaià, a Portocolom, un dels jaciments amb més empremtes a la Mediterrània d’una època que podrà ser estudiada a fons i divulgada gràcies al projecte de parc prehistòric, que el Govern finançarà amb 1,1 milions d’euros del fons de l’impost d’estades turístiques. Es tracta d’un projecte que, segons la vicepresidenta del Govern i consellera de Turisme, Bel Busquests, “respon a la voluntat de connectar turisme i cultura”, amb una infraestructura patrimonial que també podrà ser gaudida per turistes i residents.

“Es tracta d’una aposta per aprofitar els recursos d’un jaciment de gran valor, millorar-hi l’accessibilitat i obrir-lo a la investigació”, va afegir la vicepresidenta ahir en presentar el projecte vora la consellera de Cultura, Fanny Tur; el batle de Felanitx, Jaume Montserrat, i la codirecció de l’equip d’arqueologia que des de 1996 ha duit a terme les campanyes d’excavació i ha aprofundit en el disseny del mapa prehistòric de Portocolom.

Naveta a mida real

La consellera Tur va explicar que el parc oferirà una reproducció fidedigna d’una naveta a mida real i equipada amb estris de l’època. El parc tindrà un centre d’interpretació i es museïtzarà un espai que vol recuperar l’essència de fa 3.000 anys.

Tomeu Salvà, David Javaloyas, Llorenç Oliver i Joan Fornés són els codirectors d’un projecte que s’inicià fa més de dues dècades, el 1996. Per la consellera de Cultura, l’aprovació del projecte de parc prehistòric és també un reconeixement a la tasca de recerca que des de la UIB s’ha desenvolupat en els Closos de can Gaià. Segons Tomeu Salvà, l’empenta del Govern a la recuperació d’una part important del patrimoni cultural de Mallorca servirà també per aprofundir en l’estudi de l’edat del bronze. “Aquest serà un espai d’interactivitat i divulgació didàctica que intentarà reproduir un poblat de fa 3.000 anys on hi havia el mateix tipus de garriga que ara”, destacà l’arqueòleg.

Amb el projecte de parc, els Closos esdevindran alhora un centre de recerca tutelat per la UIB, segons els impulsors.

A parer del batle, Jaume Montserrat, s’està davant un pla cultural que fa una aposta decidida per la desestacionalització turística, ja que s’ha de tenir en compte que el parc estarà obert tot l’any a visitants estrangers i locals. Montserrat va agrair que, per primera vegada en tres anys, una part de la recaptació de l’ecotaxa es destini a un projecte de Felanitx.

L’Ajuntament, un pic aprovada la seva proposta de parc prehistòric, presentada conjuntament amb Cultura, haurà de fer una modificació puntual a la normativa urbanística per tal que tota la zona Bé d’Interès Cultural (BIC) dels Closos de can Gaià passi a tenir una classificació d’equipament. El projecte de parc prehistòric es començarà a mitjan 2019 i s’espera que sigui una realitat el 2022.

stats