Portocolom tindrà aquest estiu una embarcació de vigilància per controlar el fondeig sobre les praderies de posidònia

La plataforma en defensa del port Salvem Portocolom denuncia la forta pressió que pateix el port durant els mesos d’estiu

Membres de la plataforma Salvem Portocolom s’han volgut reunir amb el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, i amb el director general d’Espais Naturals i Biodiversitat, Miquel Mir, per exposar la seva proposta sobre la regulació del fondeig de les embarcacions al port d’aquesta localitat, ubicada al llevant de Mallorca.
 
Davant les peticions de la plataforma Salvem Portocolom, segons la qual el port natural de la localitat durant els mesos d’estiu rep una forta pressió, tant de les embarcacions visitants com de les que tenen la base al port, la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca ha decidit destinar-hi, l’estiu que ve, una de les cinc embarcacions del servei de vigilància de les praderies de posidònia, servei que operarà a les Illes Balears durant els anys 2018 i 2019.
 
Aquesta embarcació farà tasques de vigilància i informació sobre la prohibició de fondejar damunt la posidònia oceànica a zones catalogades com a Lloc d’Interès Comunitari (LIC) i a Zones d’Especial Conservació (ZEC). També oferirà assessorament a embarcacions de gran eslora (entre 15 i 110 metres) per tal d’evitar impactes sobre aquesta fanerògama marina en les maniobres de fondeig. Ambdues parts han acordat que es coordinaran amb el servei de vigilància i assessorament per tal de reforçar l’acció.
 
A més, el port de Portocolom està declarat port de refugi, cosa que dona dret a qualsevol navegant a refugiar-s’hi en cas de temporal o d’avaria. Tot i que la major part del fons del port és fangós amb algunes zones d’arena, també hi trobam praderies de 'Caulerpa prolifera' , qualque praderia de 'Cymodocea nodosa'  i una important praderia de 'Posidonia oceanica',  que abasta unes 10 hectàrees a prop de la bocana.

La plataforma Salvem Portocolom ha demanat al conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca que la Conselleria es coordini amb Ports de les Illes Balears i amb l’Ajuntament de Felanitx respecte del camp de boies. També ha demanat actuacions competencials a Ports IB i a Costes.
 
Al llarg d’aquesta legislatura, la Conselleria, per mitjà de l’Agència Balear de l’Aigua i de la Qualitat Ambiental (ABAQUA), ha renovat les estacions d’impulsió d’aigües residuals al terme municipal de Felanitx, amb un cost de 432.379,28 €. D’altra banda, està activa i vigilant respecte del projecte de piscifactoria que es volia instal·lar a la zona i que finalment va caducar.