Part Forana 27/02/2018

L'albercoc de Porreres recupera terreny amb l'agricultura ecològica

Quatre finques s'han especialitzat ja en el nou sistema de fructicultura que aposta per la qualitat en lloc de la quantitat

Miquel Barceló
2 min
El productor Pep Barceló, la batlessa, Xisca Mora, i el tècnic Miquel Serra, durant la presentació de la memòria del projecte.

PorreresL'agricultura ecològica esdevé com un ciri encès per al sector de l'albercoc de Porreres, antany capdavanter en la producció d'aquesta fruita de temporada. La batlessa, Francisca Mora; el tècnic de l'Associació de Producció Agrària de Mallorca (Apaema), Miquel Serra, i el productor Pep Barceló han presentat aquest dimarts la memòria del programa 'Nous albercoquers', un projecte a mode experimental amb què es pretén revitalitzar el sector.

La fructicultura ecològica de Mallorca té futur i pot competir amb la de la Península. Aquest és el missatge que s'ha volgut donar. "A través d'una marca o distintiu de qualitat del produït a Mallorca, podem continuar defensant el producte d'aquí i practicar una agricultura més respectuosa", ha explicat Serra. En aquest sentit, ha enraonat que "la fruita ecològica que arriba de la Península, la podem fer aquí perfectament".

'Nous albercoquers' ha cultivat vuit noves quarterades de fruiters, la majoria albercoquers, i hi han participat set productors, quatre dels quals han acabat tot el projecte. Un d'ells ha estat Pep Barceló, productor que ha sembrat 500 albercoquers de noves varietats i que ha reconvertit tota la seva producció a ecològica.

"A la pagesia li és impossible combatre tot el que arriba de la Península si no és fent alguna cosa diferent, i un dels camins és fer-ho ecològic, perquè a Mallorca no hi ha quasi ningú que faci fruita ecològica i, entre els clients, de cada vegada hi ha més gent conscienciada amb el producte natural", ha explicat aquest productor.

Viabilitat

Des d'Apaema, Miquel Serra ha llançat un missatge per encoratjar futurs nous fructicultors ecològics: "Sembla que fer fruiters és molt difícil però, una vegada que has fet un bon disseny i n'has escollit adequadament les varietats, amb un seguiment tècnic regular la viabilitat queda garantida". "Els productors professionals ens hi hem de posar perquè no sigui, com és ara, una cosa de pagesos jubilats, o desapareixerà", ha advertit Pep Barceló.

De fet, 'Nous albercoquers' ha consistit bàsicament a oferir assessorament tècnic a les noves plantacions de fruiters i a les existents, en actiu, i introducció de pautes agroecològiques i suport a la reconversió a l'agricultura ecològica en finques de producció convencional.

Per la seva banda, Francisca Mora ha destacat "la importància d'aquest projecte per fomentar noves maneres de cultivar albercoquers i les noves varietats del nostre fruit estrella". Mora ha agraït també la tasca de la Cooperativa Agrícola de Porreres i d'Apaema.

Varietats

Entre les varietats que s'han plantat hi figuren: apririve, apriqueen, apridelice, apribang i aprisweet, amb maduració entre el 15 de maig i el 30 de juny; i milord, sherpa, oscar, flopria i tibor, que fruiten des de mitjan juny fins a final d'agost. D'aquesta manera s'eviten els efectes, sovint devastadors, de la mosca que sol aparèixer a mitjan juny i esdevé la pitjor amenaça de la fruita.

stats