Part Forana 24/05/2016

Porreres, primer municipi de les Illes a obrir el debat a una reforma horària

El ple aprova sol·licitar al Govern estatal un estudi per tal d'impulsar una jornada de treball amb caràcter general que acabi a les 18 hores, i que permeti conciliar vida laboral i familiar

Miquel Barceló
3 min
Joan Barceló, de Més per Porreres, durant la seva intervenció de proposta de reforma horària.

PorreresPorreres és el primer municipi de les Illes a instar el futur govern de l’Estat a emprendre una reforma horària que faciliti la conciliació de la vida laboral amb la familiar, seguint uns cànons de millora social. El ple d’aquest dilluns ha aprovat una moció de MÉS en aquest sentit. La proposta ha rebut el suport de l’equip de govern municipal El Pi (7), mentre que PSOE (1) i PP (3) s’hi han abstingut.

El portaveu de MÉS, Joan Barceló, ha recordat que els canvis horaris a l'estat espanyol "són una rèmora del franquisme, dels anys 40, canviats aleshores per una qüestió d’estratègia militar i que de llavors ençà s’han mantingut". "Els horaris de Berlín i Roma no són els nostres i cal afavorir que la jornada laboral acabi més prest. Tenim uns horaris llargs i poc productius", explica Barceló. Per MÉS, amb unes jornades més compactes, "es milloraria la productivitat, es reduiria l’estrès, ja que hi hauria més temps de vida familiar, més temps de gaudi de la cultura i l’oci, baixaria la sinistralitat, i també el fracàs escolar –que ara és el més gran d’Europa–, perquè els pares tindrien més temps per compartir amb els fills". La futura reforma podria implicar no canviar l'horari d'hivern actual.

"No es tracta de dir-li a ningú a quina hora ha de dinar o sopar, però cal fer una reforma per a què els hàbits laborals s’adaptin al present", remarca Joan Barceló. "Estam subjectes al meridià Greenwich, que passa per Castelló, i anam avançats una hora respecte de països de la nostra zona geogràfica. A Catalunya i a València ja han fet passes per canviar la situació, i a Balears algú ha de ser el primer a fer-ho, en aquest cas Porreres”, es reafirma Barceló.

Miquel Àngel Veny, del PSOE, opina que cal analitzar els efectes possibles dels canvis horaris, "perquè aquí a l’hivern podríem tenir fosca a les quatre de l’horabaixa, i també s’ha de valorar la condició de comunitat turística". Per a Mateu Suñer (PP), "l’horari d’aquí no té per què ser el mateix que el de Galícia", i dubta de l’eficiència d’una reforma que canviï els ritmes laborals actuals. Ambdós partits han optat per desmarcar-se de la proposta de MÉS.

La batlessa, Xisca Mora (El Pi), es mostra a favor d’impulsar un estudi que analitzi els components socials i laborals exposats per MÉS, "tenint en compte, emperò, que a les Illes vivim del turisme". Per al grup de govern, sol·licitar un estudi "no compromet a res", i es mostra a favor d’aquelles mesures que puguin millorar la conciliació de la vida laboral i familiar. MÉS proposa impulsar "una jornada laboral que acabi a les 18 hores, sense perjudici de les peculiaritats que revesteixin determinats sectors d’activitat productiva".

Altres temes municipals

D’altra banda, el ple ha aprovat els plecs pel nou contracte de gestió del servei d’educació Infantil, i modificar l’ordenança fiscal que regula la taxa de l’escoleta. Es preveu poder aplicar descomptes del 20 per cent a les famílies nombroses a partir del proper curs escolar.

El sopar solidari de les festes de Sant Roc d’enguany serà a favor del Fons Mallorquí de Solidaritat. La recaptació ha d'anar destinada "a aquells projectes més urgents".

L’obertura de l’Ajuntament a la participació ciutadana s’ha fet palesa amb la intervenció d’un veí interessat en la figura empresarial de l’entitat pública que gestiona determinats serveis de l’Ajuntament. Fins ara la intervenció en els plens només s’havia fet des de les entitats culturals o socials, que tenen torn obert de precs i preguntes al Consistori. Els veïns, a títol particular, prèvia presentació per escrit de la pregunta que volen fer, poden intervenir al final de la sessió plenària.

stats