Part Forana 07/06/2018

Pollença tardarà quatre anys més per completar la digitalització de l'Arxiu

Es tracta d'un fons documental bàsic per a l'estudi de la història de Mallorca i també de la Corona d'Aragó

Ara Balears
2 min
Una escàner orbital haurà de digitalitzar 900.000 imatges, en el propers quatre anys.

PollençaDesprés d’haver-se executat una primera fase de digitalització del fons històric de l’Arxiu Municipal de Pollença, està previst destinar 200.000 euros del pressupost de l’Ajuntament a completar el procés els propers quatre anys. Així, s'hi destinaran 50.000 euros cada any fins a 2022. Això permetrà digitalitzar 3.000 lligalls, el que suposarà unes 900.000 imatges. Aquesta digitalització, dirigida per l'arxiver municipal, es durà a terme utilitzant equipament tècnic i personal especialitzat.

La digitalització de l’Arxiu començà l’any passat, amb les 312 primeres unitats documentals de l’inventari, que suposen 114.074 imatges. El 2018 s’ha continuat amb les 322 unitats següents, és a dir, s’han digitalitzat 69.714 imatges més. En total, ara es disposa de 183.788 imatges, això és 635 lligalls, precisament els més antics de l’Arxiu. Totes les imatges estan en format TIFF 6 sense comprimir d’alta qualitat i també en versió PDF, que estarà a disposició dels investigadors.

Cinc mil registres

Segons ha informat el departament de Cultura de l’Ajuntament, l’Arxiu Històric Municipal de Pollença té poc més de cinc mil registres, dels quals els de més valor es conserven al casal de Can Llobera, inaugurat com a seu de l’Arxiu el novembre de 2014. Les dates extremes dels documents van de 1298 (data del document més antic) a 1984.

El fons de l’Arxiu té una gran importància històrica, gràcies a sèries documentals de llarga durada, com són els llibres de jurats i els "Llibres de determinacions de consells", amb períodes que van des del segle XIV fins al segle XVIII.

També és molt interessant la sèrie del clavari i la de l’antic jutge, nomenat el mostassaf, que va de 1393 a 1612, una de les més llargues que es conserven arreu de la Corona d’Aragó. Alhora també destaca la documentació més moderna, com les actes municipals, la correspondència, els amillaraments, els padrons i un llarg etcètera.

La riquesa i importància històrica de l’Arxiu de Pollença es demostra perquè és consultat sovint per historiadors i investigadors d’arreu de l’illa i, fins i tot, de provinents d’altres indrets. És de gran utilitat, no només per a la història local, on és realment imprescindible com es comprova cada any en els cursos d’Història de Pollença, sinó també per a l’estudi de la història de Mallorca i de la Corona d’Aragó, especialment durant l’època medieval.

Objectius

L’Ajuntament de Pollença va iniciar el 2017 un doble procés que implicava, per una part, millorar les condicions de conservació de l’arxiu i, per l’altra, la digitalització de la documentació, començant per la més antiga. D’aquest manera, s’aconseguirà un triple objectiu: millorar la preservació documental dels originals, facilitar la investigació de la història de Pollença i de Mallorca als historiadors que ho requereixin, sense necessitat que s'hi hagin de desplaçar, i, finalment, difondre la documentació històrica de l’Arxiu mitjançat plataformes digitals.

stats