Part Forana 31/01/2020

Pollença aprova un catàleg de patrimoni que exclou les residències històriques

Rectifica l'anterior, aprovat de manera inicial durant el passat mandat municipal

M. Barceló
2 min
Un dels edificis de principis del segle XX que ara queden fora del catàleg de patrimoni.

PollençaL'Ajuntament de Pollença ha aprovat de manera inicial, amb els vots dels partits de la dreta (Tots per Pollença, El Pi, PP i UMP) el catàleg municipal de patrimoni, que deixa fora de protecció cinc edificis singulars de primera línia del Port de Pollença (Can Qués, Can Morató, Can Mena, Ca l'Adroguer i Can Tugores). Es tracta de residències familiars d'arquitectura tradicional d'estiueig.

Aquest catàleg modifica la versió redactada durant la legislatura anterior, que, a més d'incloure el centre històric del poble de Pollença, preservava les cinc residències esmentades. Junts Avançam, Alternativa i UP, a l'oposició, han votat contra l'exclusió dels edificis històrics.

Fonts de Junts recorden que en la legislatura passada es va acabar d’elaborar un catàleg de patrimoni "adaptat a les noves normatives i a les demandes de protecció del Consell de Mallorca, una fita aconseguida després de molts d'anys de tràmits". En aquesta versió del catàleg, s’hi va incloure el centre històric de Pollença i cinc cases representatives de l’arquitectura de principi del segle XX del Port de Pollença.

"L’aprovació d’un catàleg per al nostre municipi és una necessitat per garantir la conservació de la nostra història com a poble, i la seva falta amenaça els valors patrimonials, com s’ha demostrat en algunes demolicions efectuades o en les troballes arqueològiques a Can Tereu i la Pescateria", es remarca des del principal grup de l'oposició.

Por de les indemnitzacions

Davant la teoria del grup de govern, que la protecció suposaria assumir possibles indemnitzacions als propietaris, l'oposició ha demanat, sense èxit, la tramitació de la versió que es va aprovar inicialment durant l'anterior mandat municipal.

Ara el catàleg passa a exposició pública per a la possible presentació d'al·legacions, abans de ser remès a la Comissió de Patrimoni del Consell, que en el seu moment ja va demanar la inclusió de diversos edificis, entre els quals hi havia els que acaba d'excloure'n l'Ajuntament.

Pla d'infraestructures esportives

D'altra banda, a proposta de Junts Avançam, l'Ajuntament crearà una comissió plural per dissenyar un pla d'infraestructures municipals. D'aquest grup en formaran part tècnics d’esports, urbanisme i jurídics, representants dels partits polítics, representants de tots els clubs esportius que empren instal·lacions municipals, entitats socials i educatives, el sector turístic i membres del Consell de Joventut. També s'espera la col·laboració d'esportistes individuals per tal de poder dissenyar de manera consensuada un pla de millora i creació de noves instal·lacions.

stats