Pollença vol bonificar l'IBI d'edificis protegits i augmentar-lo als immobles no residencials amb més valor

Alternativa hi votarà a favor, però demana un compromís i una proposta d'ajudar al lloguer

Si no hi ha sorpreses de darrera hora, l'Ajuntament de Pollença aprovarà aquest divendres, 14 d'octubre, una proposta de bonificació per a l'IBI dels edificis protegits i, d'altra banda, un increment dels immobles no residencials amb més valoració cadastral. Ambdues propostes, incloses en la modificació de l'ordenança fiscal que els afecta, tenen el suport de l' equip de govern, Junts Avançam i Unió Mollera (7), i una part de l'oposició, Alternativa per Pollença (2), la qual cosa en permetrà l'aprovació.

Enguany, tots els rebuts d'IBI experimenten una rebaixa del 10 per cent, com a conseqüència de la modificació aprovada el 2015. Per a 2016, es proposa una bonificació del 25% en el rebut dels immobles inclosos en el Catàleg municipal d' edificis amb el grau de protecció 1 i 2, i el mateix percentatge per als que són en el Pla especial centre històric de Pollença. Els immobles declarats Bé d'Interès Cultural (BIC) i béns catalogats que compleixin determinades pautes de la Llei de patrimoni quedaran exempts de pagar l'impost, a partir de 2017.

Quant als immobles no residencials de més valoració, el grup Alternativa per Pollença s'ha felicitat que s'hagi tingut en compte la seva esmena d'apujar-los el tipus impositiu del 0,45 per cent al 0,70 per cent sobre el valor cadastral. Aquesta mesura no afecta els habitatges sinó immobles d'ús industrial, magatzem, estacionament, hoteleria, oci, comercial que tinguin un valor cadastral de més de 450.000 euros, i d'ús d'oficines que tinguin un valor cadastral de més de 300.000 euros. Segons l'equip de govern, "aquesta modificació afecta un 0,6% dels immobles urbans".

Però, per Alternativa, el suport a la mesura "no lleva que aquesta milloraria encara més si anàs acompanyada d'una sèrie de bonificacions en l'IBI dels habitatges seguint un criteri de renda i si hi hagués un compromís i una proposta clara d'ajuda al lloguer".