COMPROMÍS AMB EL PLANETA
Part Forana 08/10/2016

El Pacte de batles i batlesses pren el sol mentre el clima canvia

9 dels 53 municipis de Mallorca encara no s’han adherit a la lluita contra l’escalfament global

Miquel Barceló
4 min
El Pacte de batles i batlesses pren el sol mentre el clima canvia

PalmaLa lluita contra el canvi climàtic és un dels grans reptes que té la humanitat perquè, si el combat es perd, a llarg termini les solucions podrien no tenir l’efecte reparador necessari per evitar els grans desastres que es pronostiquen des del món científic. Pel que fa a l’illa de Mallorca, la presa de consciència a escala municipal va prou endarrerida, si s’agafa com a termòmetre el Pacte de batles i batlesses, tutelat per la UE i gestionat pel Consell de Mallorca. Aquest pacte defineix el compromís de les administracions locals en la lluita per mitigar el canvi climàtic. I estableix que a hores d’ara els ajuntaments haurien d’estar aplicant o almanco tenir enllestit un pla d’acció per a l’eficiència energètica, tal com proposà a finals de 2006 la Unió Europea.

Tot i que ja han passat deu anys, encara falten 9 de les 53 administracions locals de Mallorca per adherir-se a la declaració dels principis que pretenen encoratjar la participació de pobles i ciutats a l’hora d’augmentar l’ús d’energia renovable, per tal d’anar reduint els gasos d’efecte hivernacle. A hores d’ara, resta un 18% de municipis per encendre la llum verda: Alcúdia, Alaró, Fornalutx, Llubí, Marratxí, Muro, Selva, Sencelles i Sóller. Tots ells tenen colors polítics diversos, però crida l’atenció que alguns de gestionats per forces ecosobiranistes continuïn adormits a l’ombra d’una les seves grans banderes. Són els casos de Llubí, Marratxí i Sóller, sense oblidar que a Alaró la coalició verda forma part del govern local i que n’haurà d’assumir la presidència en pocs mesos

Magdalena Perelló (MÉS), batlessa de Llubí, assegura que la proposta d’adhesió al Pacte anirà al ple de novembre i que no per això s’ha deixat de fer feina en els objectius de lluita contra el canvi climàtic. “Hem treballat en els projectes de tenir enllumenat led a les vies públiques i d’instal·lar plaques solars als edificis municipals, entre d’altres accions”, explica. Antoni Mir (El Pi) també assegura que en el ple ordinari del mes que ve s’aprovarà l’adhesió. Mir apunta que, “a hores d’ara, tenim en redacció un informe tècnic per tal d’avaluar el nivell de compromisos assumibles pel nostre Ajuntament i que ha de marcar el pla d’acció” per a una major eficiència energètica.

Felanitx és un dels 44 municipis de l’illa que han signat el Pacte de batles i batlesses en la lluita contra la degradació del planeta. El batle, Joan Xamena (MÉS), afirma que tot l’enllumenat dels vials públics passarà a ser de baix consum, a més d’estudiar quines zones urbanes necessiten una major potència lumínica i a quines es pot rebaixar. “El poliesportiu, que és el consumidor més potent quant a instal·lacions públiques, es passa a il·luminació led i també està previst posar-hi diversos punts de connexió per a vehicles elèctrics”, explica Xamena, qui avançà l’adquisició d’un cotxe i una motocicleta elèctrics per a ús de l’Ajuntament. Felanitx, en la línia d’altres municipis, com Manacor, adherits al Pacte de batles i batlesses, també treballa en l’estalvi d’aigua amb la substitució de canonades velles per una xarxa nova, “com és el cas de la urbanització sa Punta a Portocolom”.

Segons s’ha informat des del departament de Desenvolupament Local del Consell, durant la darrera setmana d’octubre l’Assemblea de batles i batlesses podria debatre la situació dels acords municipals referits a projectes d’estalvi energètic i recordar les línies de finançament disponibles per fer efectius el programes de suport de la UE als municipis compromesos en la lluita contra el canvi climàtic.

Tres són les raons, recorda el departament de Desenvolupament Local del Consell de Mallorca, per les quals cal que els municipis subscriguin el Pacte de batles i batlesses. La primera, “per responsabilitat amb les generacions presents i futures davant els reptes que planteja el canvi climàtic”. En segon lloc, per necessitat i economia, “ja que les despeses en matèria energètica són cada vegada més creixents i suposen un repte per al desenvolupament econòmic local i també perquè graven cada vegada més les hisendes locals. I en tercer extrem, per una qüestió d’oportunitat, “perquè el finançament europeu, fins al 2020, té entre els objectius prioritaris la millora de l’eficiència energètica”.

En aquest darrer punt es troba la primera ocasió en què els ens locals tenen fil directe amb la UE. “És una oportunitat per als ajuntaments de transmetre les seves necessitats i obtenir finançament directe per executar-les”, se subratlla des del Consell de Mallorca.

A més a més del pronunciament del Consistori, per junta de govern o ple, a favor del Pacte de batles i batlesses, les administracions locals han d’aportar a la Direcció General d’Energia de la Comissió Europea dos documents tècnics bàsics. D’una banda, un inventari de referència d’emissions (IRE) per donar informació sobre l’origen de les emissions de diòxid de carboni.

Accions concretes

D’altra banda, el segon document és el Pla d’acció per l’energia sostenible i el clima (Paesc). Es tracta de presentar un programa d’accions concretes que inclogui les mesures que pensa dur a terme l’Ajuntament per tal que es puguin reduir les emissions de CO2. Aquí, la UE estableix que les accions prioritàries “s’han d’aplicar en matèries com l’energia, la mobilitat, els residus, l’aigua i el clima per reduir els gasos d’efecte hivernacle”. El Paesc, recorda el departament de Cooperació Local als ajuntaments, “ha de ser aprovat pel ple municipal en el termini màxim d’un any des de la data d’adhesió al Pacte de batles i batlesses.

stats